Десетимата най-богати в Китай според Forbes

Повече от половината в Топ 400 са забогатели

Джак Ма
Джак Ма
Снимка: Alibaba Group
10:17 07.11.2019
Джак Ма, основателят на Alibaba Group, оглавява за втора поредна година списъка на Forbes за най-богатите хора в Китай. Неговото състояние за 2019 г. се оценява на 38.2 млрд. долара от 34.6 млрд. долара през 2018 г.

„Китайският икономически растеж може да се забави, но силните предприемачи в страната продължават да намират начини да създават нов бизнес и богатство“, казва Ръсел Фланери, главен редактор на „Форбс Китай“. „Достъпът до капиталови пазари също значително помогна“, добавя той.

Китайската икономика е изправена пред известни проблеми, тъй като проточилата се търговска война със САЩ продължава да тежи върху настроенията и перспективите пред инвеститорите. Забавящият се растеж на икономиката също не помага.

Все пак общото богатство на 400-те души в списъка на богатите китайци на Forbes нараства до 1.29 трлн. долара тази година от 1.06 трлн. долара през 2018 г. Това е увеличение с над 20% в сравнение с преди година.

Тази година има 60 новодошли в списъка. В него влизат хора с минимално състояние от 1 млрд. долара.

Номер 2 в тазгодишния списък е Пони Ма Хуатенг от Tencent Holdings. Китайският бизнес магнат, който е главен изпълнителен директор и съосновател на технологичния конгломерат, притежава състояние от 36 млрд. долара.

Третият най-богат човек в Китай е Хуей Ка Ян, председател на Evergrande Group - един от най-големите строители на недвижими имоти в Китай. Нетното богатство на Хуей е 27.7 млрд. долара.

Всъщност повече от половината хора в списъка са забогатели през последната година, а на една четвърт богатството намалява. според Forbes.

Ето и Топ 10 на най-богатите в Китай:
  1. Джак Ма, основател на гиганта за електронна търговия Alibaba - 38,2 милиарда долара;
  2. Ма Хуатенг, изпълнителен директор на технологичния гигант Tencent - 36 милиарда долара;
  3. Хуей Ка Ян, председател на Evergrande - 27,7 милиарда долара;
  4. Сун Пяоянг, председател на фармацевтичната компания Jiangsu Hengrui Medicine - 25,8 милиарда долара;
  5. Ян Хуйян, съпредседател на имотната компания Country Garden - 23,9 милиарда долара;
  6. Хе Сянджян, основател на производителя на домакински уреди Midea Group - 23,2 милиарда долара;
  7. Колин Хуанг, изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Pinduoduo - 21,2 милиарда долара;
  8. Уилям Динг, изпълнителен директор на компанията за онлайн и мобилни игри NetEase - 17,2 милиарда долара;
  9. Син Ийнлин (и семейство), председател на свиневъдна компания и дистрибуторската фирма Muyuan Foodstuff - 16,6 милиарда долара;
  10. Джан Йимин, изпълнителен директор на технологичната компания ByteDance - 16,2 милиарда долара.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: класация | Китай | богатство | богати | Джак Ма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини