До края на 2023 г. в българския бизнес ще влязат 2.2 млрд. лв.

Те ще бъдат осигурени от Фонда на фондовете и разпределени към над 4000 компании

20:07 02.12.2019

До края на 2023 г. в българския бизнес ще влязат 2.2 млрд. лв. Получателите на тези пари ще бъдат над 4 хил. компании. Става дума за европейски пари, които ще бъдат преразпределени от Фонда на фондовете (ФнФ), който от своя страна ще ги предостави на финансови мениджъри, които да ги инвестират в избрани чрез конкурси дружества. Към европарите финансовите мениджъри ще добавят и собствено, частно съфинансиране.

„Фондът на фондовете е институционален инвеститор в България и управлява ресурс от над 1.2 млрд. лв. Това е публичен ресурс по четири оперативни програми – „Иновации и конкурентоспособност“, „Управление на човешките ресурси“, „Околна среда и води“, „Региони в растеж“. Ресурсът се структурира под формата на пазарно ориентирани финансови инструменти. Те са със социална насоченост и подпомагат предприемаческите идеи и иновациите. Целта му е да стимулира икономиката на България“, обясни пред Bloomberg TV Bulgaria Виктория Христова, началник отдел „Управление на риска, мониторинг и отчетност“ във ФнФ.

Тя напомни, че финансовите инструменти са алтернатива на безвъзмездната финансова помощ или т.нар. „грантове“. Те са вариант на конвенционалното банково финансиране. Имат три основни цели - стимулират, мултиплицират и рециклират.

„Стимулират, коригирайки пазарните несъвършенства. Мултиплицират, тъй като задължително условие към публичния ресурс е да има частни капитали. Рециклират, защото предоставеното финасиране е със срок на изплащане е след това погасените средства могат да се ползват отново“, уточни Христова и добави: „Ресурсът на ФнФ е разпределен в дългови и дялови инструменти. Дяловите инструменти са шест на брой, от които само един сега е процес на избор на финансов посредник - Фондът за технологичен трансфер. Той осъществява връзката между научните организации, университетите и бизнеса“.

При всеки финансов инструмент има разписани критерии за допустимост коя фирма да получи финансиране. По отношение на дяловите инструменти целта е подпомагане на предприеамачеството и иновациите. Т.е. може да се финансират финтех компании, блокчейн технологии. По отношение на дълговите инструменти са иновациите и енергийната ефективност. Оперативна програма „Човешки ресурси“ стимулира социални предприятия, безработни над 6 месеца или предприемачи под 29 години, които искат да стартират бизнес.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | инвестиции | фирми | компании | предприемачество | фонд на фондовете | български бизнес | ФНФ | Виктория Христова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини