Доналд Туск бе избран за председател на ЕНП

За първи път Европейската народна партия ще има лидер от Централна и Източна Европа

Снимка: БТА
20:38 20.11.2019
Досегашният председател на Европейския съвет Доналд Туск беше избран за лидер на Европейската народна партия на конгрес в Загреб, съобщава БНТ. Там стана ясно, че ЕНП в Европарламента ще подкрепи отпадането на мониторинга върху съдебната система в България.

За първи път Европейската народна партия ще има лидер от Централна и Източна Европа. В речта си пред делегатите на конгреса Туск каза, че е готов да се бори, не само срещу популизма в Европа, но и срещу парии вътре в ЕНП, които не споделят принципите на свободата и върховенството на закона.

Доналд Туск - председател на Европейската народна партия: Няма да жертваме ценности като гражданските свободи,върховенството на закона и почтеността в обществения живот на олтара на сигурността и реда, защото просто няма нужда, защото те не се изключват една друга.Който не може да ги приеме, де факто се поставя извън нашето семейство.

Българският премиер Бойко Бориков очаква по-твърда политика от Доналд Туск.

Бойко Бориков - министър-председател на България: ЕНП правеше много компромиси през тези години. За да не ме разберете криво. Жозеф Дол го обичам като баща, брат, изключителен човек и той направи много в трудни времена. Мисля, че той ще бъде по-твърд. Имаме нужда точно от това сега. Много партии-членове на ЕНП на практика не изповядват ценностите на ЕНП, сдружават се със социалисти, комунисти, крайно леви и мисля, че това един добър избор.

Утре ЕНП ще избере и 10-има заместници на Доналд Туск. Кандидат за заместник-председател е и Мария Габриел.

Мария Габриел - еврокомисар: Тази номинация означава признание за натрупания опит, признание за това, че този опит е трупан с много действия, диалог и много добри партньорства, но най-вече конкретни ползи за Европа, ЕНП, хората и бизнеса.

В Загреб председателя на ЕНП в ЕП Манфред Вебер обяви, че групата застава твърдо зад окончателното отпадане на мониторинга върху българската правосъдна система. Той ще поиска от председателя на ЕП Давид Сасоли да препоръча това на Еврокомисията.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Доналд Туск | ЕНП

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини