Dow Jones изгуби 1000 пункта заради страховете от коронавируса

Индексът изтри печалбите си, натрупани от началото на годината

Снимка: БТА
21:00 24.02.2020
Dow Jones Industrials изгуби 1000 пункта в понеделник, а S&P 500 отбеляза най-лошия си ден от две години насам, защото скокът в броя на случаите на заразени от коронавирус извън Китай замрази глобалните перспективи за растеж, предава Ройтерс.

Няколко държави, включително Иран, Италия и Южна Корея, съобщиха за нарастване на случаите на заразени от вируса през уикенда, изразявайки опасения от пандемия, която предизвика засилен интерес към активи, приемани като сигурни убежища - като златото и американските ценни книжа.

Добавяйки допълнителни притеснения, Goldman Sachs намали очакванията си за растежа в САЩ и прогнозира по-тежко въздействие от епидемията, съобщава CNBC. 

Индексът на сините чипове Dow Jones изтри печалбите си, натрупана от началото на годината, докато бенчмаркът S&P 500 е с около 5% под най-високото си ниво от миналата седмица. Nasdaq е с 6.5% надолу от рекорда си.

Всички 11 основни сектора, представени в S&P,  бяха в червено, водени от 4.1% спад на технологичните акции. 

Книжата на Apple Inc се понижиха с 4.4%, тъй като данните показаха, че продажбите на смартфони в Китай са паднали с повече от една трета през януари.

През миналата седмица основните индекси на Уолстрийт отбелязаха рекордни резултати, отчасти заради оптимизма, подкрепен и от централните банки, че глобалната икономика ще може да се възстанови след първоначалния удар.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | пазари | индекси | борси | инвеститори | Dow Jones | SP 500 | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини