Джонсън иска да изключи напълно Huawei от британската 5G мрежа

Премиерът на страната иска това да се случи най-късно до 2023 г.

Снимка: БТА
14:26 23.05.2020

Борис Джонсън иска да отстрани Huawei Technologies Co в изграждането на британската 5G мрежа, съобщава Daily Telegraph. Според информацията британският премиер е поискал да бъдат разработени планове за пълното изключване на китайския производител на телекомуникационно оборудване, като това трябва да се случи до 2023 г.

Джонсън ще разчита все по-малко на китайските инвестиции в страната, като тази позиция вероятно ще се използва за засилване на търговските преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп, които се водят след излизането на Великобритания от Европейския съюз.

И от „Даунинг стрийт“, и от компанията Huawei са отказали коментар по темата.

Според The Times Борис Джонсън е инструктирал държавните служители да разработят планове за прекратяване на зависимостта на Великобритания от жизненоважни медицински доставки и друг стратегически внос от Китай.

Всички тези планове идват в момент, когато Пекин е критикуван за начина, по който се справя с епидемията от коронавирус, която тръгна именно от там в края на миналата и началото на настоящата година. Властите в страната продължават да отрича американските твърдения, че не е имало прозрачност по отношение на развитието на епидемията в страната.

„Той (Джонсън) все още иска да поддържа добри отношения с Китай, но ще има значително отстъпление по отношение на сделката с Huawei. Длъжностните лица са инструктирани да изготвят възможно най-бързо план за намаляване на участието на китайската компания при изграждането на 5G мрежата в страната“, посочва източник на Daily Telegraph.

Подобно развитие ще представлява промяна в досегашната политика на Великобритания, която в края на април потвърди, че ще позволи на Huawei да играе роля в изграждането на мрежата от ново поколение.

В началото на годината Великобритания взе решение да позволи на компанията да участва в изграждането на т.нар. „нечувствителни части“ от 5G мрежата на страната, ограничавайки по този начин участието на компанията до 35%.

САЩ обаче изразиха многократно опасения относно сигурността на оборудването на фирмата и предупредиха, че техните съюзници, които го използват в мобилните си мрежи, рискуват да бъдат отрязани от споделяне на ценна разузнавателна информация.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Борис Джонсън | Хуауей | 5G мрежа | британска мрежа

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини