И Франция въвежда 14-дневна карантина за някои посетители

Двуседмичният период на самоизолация ще бъде доброволен, обяви министерството на вътрешните работи

И Франция въвежда 14-дневна карантина за някои посетители
3926 ~ 2 мин. четене

Франция ще въведе двуседмична карантина за пътници, които не проявяват коронавирусни симптоми, съобщи френското министерство на вътрешните работи, цитирано от Politico. Мерките ще се прилагат за завръщащи се френски граждани и постоянно пребиваващи лица, които пристигат от държави извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство - това включва Великобритания и Швейцария.

Пътуващите от този район няма да бъдат поставяни под карантина, овен ако не идват от държава, която е наложила карантинни мерки на пристигащите пътници, като Испания и Великобритания в момента.

Двуседмичният период на самоизолация ще бъде доброволен. „Пътуващите са призовани да бъдат добри граждани и да проявят чувство за отговорност, за да прилагат тази здравна предпазна мярка“, се казва в изявление, публикувано от френското министерство на вътрешните работи.

За тези, които пристигат от държави членки на ЕС, някои ограничения също са облекчени. Трансграничните работници, международните превозвачи и хората, пътуващи по семейни причини - например поради грижи за деца или да оказват спешна помощ на роднина - ще получат достъп до територията. Сезонни работници и командировани работници, чиято работа не може да бъде отложена, също ще бъдат допускани в страната, според министерството.

Франция постепенно ще отвори отново граничните пунктове и ще премахне „статичните контролни пунктове“, за да улесни плавността на трафика, като същевременно гарантира прилагането на ограниченията, които остават в сила до 15 юни, заяви министерството. Работи се и по реципрочни разрешения за пътуване със съседни страни.

Припомняме, че вчера Обединеното кралство обяви 14-дневна карантина за пътниците, пристигащи от чужбина, за да ограничи разпространението на коронавируса. От мярката бяха освободени здравните работници и пътните превозвачи, както и пристигащите от Република Ирландия. За пристигащите от Франция няма изключения.

Коментари: 0