ЕС подпечатва билета си към космоса със €100 млн.

Еврокомисията обяви инвестиция в ракетна програма

Снимка: Wikipedia
07:36 23.01.2020
Европейската комисия (ЕК) обяви инвестиция от 100 млн. евро в проекта за ракетата носител Ariane 6, става ясно от съобщение на институцията. Крачката отбелязва амбицията на Блока да утвърди позициите си в космическата индустрия, която се очаква през идните години да достигне стойност от 1 трлн. евро. 

Първият тестов полет на новата ракета е планира за по-късно през тази година. Иначе проектът за Ariane 6 датира от 2014 г., когато започва изготвянето на визията за него. Разработчик и производител на ракетата е ArianGroup, под ръководството на Европейската космическа агенция (ESA).

Първите четири модела Ariane успяха да помогнат за изстрелването на приблизително 50% от световните търговски спътници от края на 70-те години на миналия век насам. Именно така бе разбит монопола на САЩ. 

Продължението на тази тенденция е и основата идея на сегашния проект. Голямата цел е да се осигури независим достъп на ЕС до космоса. 

Новият модел е дело на Arianespace, филиал на европейския аерокосмически гигант Airbus и френската компания Safran. Аерокосмическата компания оперира под шапката на главната организация ArianeGroup.

Сумата от 100 млн. евро се осигурява от Европейската инвестиционна банка. По думите на изпълнителния директор на ArianeGroup Хуберт Ръсел, заемът ще се използва за покриване на разходите за развитие. 

Дизайнерите се надяват, че иновации в сферата на 3D печата, лазерната обработка на повърхности и по-ефективното управление ще намалят производствените разходи. Задачата е да се докаже търговският успех от експлоатацията на ракетата. Ariane 6 също така се очаква да увеличи капацитета на ESA за изстрелвания до 12 годишно, което от своя страна ще помогне за ръст на приходите. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | инвестиция | Космос | ракетна програма | космическа индустрия | Европейска космическа агенция | ESA | Ariane 6

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини