ЕС ще гони САЩ и Китай за място в космоса

Блокът засилва космическата си индустрия по примера на SpaceX

Снимка: Wikipedia
11:34 29.06.2020

Европейският съюз ще вложи повече пари за изстрелване на ракети, сателитна комуникация и космически проучвания, за да догони САЩ и Китай, заяви еврокомисарят по вътрешна политика Тиери Бретон в интервю за Reuters.

През последните десетилетия Европа се стреми да изгради достъп до космоса, независим от американски и руски пионери, за да помогне на своята индустрия. Налице са редица успехи като ракетите Ariane и системата Galileo – отговор на американския GPS.

Скорошните успехи на американския конкурент SpaceX и ракетите му за многократна употреба, както и бързият напредък на Китай, включително първото кацане на далечната страна на Луната миналата година, дават нов тласък на европейските космически амбиции.

„Космосът е една от силните страни на Европа и ние даваме средства за ускоряването му“, каза еврокомисарят Тиери Бретон. Той допълни, че за първи път бюджетът на ЕС ще бъде използван за подкрепа на нова технология за изстрелване на ракети, включително такива за многократна употреба.

ЕС за първи път ще подпише споразумение с Arianespace за 1 млрд. евро с гарантирани поръчки, за да му осигури по-голяма видимост в замяна на повече иновации.

SpaceX предефинира стандартите за ракетите, таке че Ariane 6 е необходима стъпка, но не и крайна цел – ние трябва да започнем да мислим сега за Ariane 7”, каза Бретон.

В началото на годината ЕС обяви, че ще вложи 100 млн. евро е ракетата Ariane 6 –дело на Arianespace, филиал на европейския аерокосмически гигант Airbus и френската компания Safran. Сумата от 100 млн. евро бе осигурена от Европейската инвестиционна банка.

Бретон, който се надява Европейската комисия да осигури 16 млрд. евро в следващия си бюджет за космически цели, заяви, че ще предложи създаването на Европейски космически фонд с бюджет от 1 млрд. евро за стимулиране на стартъп компании. Той също така иска да започне конкурс за предоставяне на безплатен достъп до стартъпи и сателити, за да стимулира иновациите.

Бретон планира и по-ранно въвеждане на новото поколение спътници за сателитната навигационна система Galileo – в края на 2024 г., вместо 2027 г. Новите сателити ще могат да взаимодействат помежду си и ще предоставят по-точен сигнал.

Друг проект е сателитна система, която да даде високоскоростен достъп до интернет на всички граждани на ЕС, и система за управление на космическия трафик, за да се избегнат сблъсъци, които стават все по-вероятно явление с бързото увеличаване на броя на спътниците.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Космос | ЕК | SpaceX | ракети | космическо пространство | космически проучвания