Фандъкова: „Булгаргаз” от години рекетира „Топлофикация София“

Столичният кмет призова Мая Манолова да и изясни отношенията с Бойко Борисов

Снимка: Economic.bg/Архив
10:17 21.10.2019
Писмата, които държавната газова компания „Булгаргаз“ праща на столичната общинска компания „Топлофикация София“ за просрочени задължения са „регулярни“. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на bTV.

„Булгаргаз“ продължава да рекетира „Топлофикация София“. Това са тежки разговори, които водим. Не е застрашена по никакъв начин системата в България. Работим с енергийния министър Теменужка Петкова в тясно сътрудничество“, каза Фандъкова.

„За съжаление „Булгаргаз“ е наложило такива рекетьорски условия на „Топлофикация София“, че няма как да не се трупат задължения. Аз настоявах да се промени законът и той беше променен“, каза кметът на София и допълни, че преди няколко седмици Народното събрание е променило нормативната уредба и столичното парно е било включено в списък с компании, които могат да купуват природен газ от други доставчици, на по-ниски цени, отколкото му ги продава държавната газова компания.

Тя оправда огромната задлъжнялост на столичната топлофикация с Тройната коалиция, по времето на която са били натрупани почти половината от сегашния дълг в размер на близо 1 млрд. лв. „Дружеството беше върнато на общината със задължения от над 500 млн. лв. Част от тези задължения бяха направени по времето на Тройната коалиция. Тогава не се направи нищо за да бъдат намалени. И те ще продължат да с трупат, докато не се намери решение, а решението – на една от последните сесии на СОС, с пълен консенсус беше прието решението за обявяване на процедура за външен мениджмънт, който да има задължението да инвестира в технологично производство на електричество, иначе дружеството ще продължи да трупа задължения“, каза Фандъкова.

На въпрос за финансовите корекции за милиони, Фандъкова отговори, че София е успяла да привлече 4.5 млрд. лв. европейски средства за големите инвестиционни проекти на града. Тя уточни, че общината е спечелила дело срещу един от управляващите органи, които проверяват процедурите, и ще ѝ бъдат върнати средства за наложени корекции.

Фандъкова отговори на своя опонент в предизборната кампания - Мая Манолова, която твърди, че столицата реално се управлява от други хора, а не от кмета, визирайки премиерът Бойко Борисов. „Призовавам г-жа Манолова да си изясни отношенията с г-н Борисов“, каза Фандъкова и добави: „Не приемам да ми говори за задкулисие човек, който беше лицето по време на правителството „Орешарски” на задкулисието, и стоеше срещу гражданите, а сега се крие зад. От началото на кампанията слушам внушения без конкретика”.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Йорданка Фандъкова | Топлофикация София | топлофикация | Булгаргаз | Май Манолова