Глобалните фондови пазари са натрупали $17 трлн. през 2019 г.

Изключителната година за акциите бе подпомогната от улеснената парична политика и световната политическа ситуация

Снимка: БТА
09:06 25.12.2019

Глобалните фондови пазари са се представили изключително добре през 2019 г., като са добавили към капитализацията си общо над 17 трлн. долара, според изчисленията на Deutsche Bank.

Стойността на световните акции започна миналата година под 70 трлн. долара, но сега надхвърля 85 трлн. Долара.Изключителната година за акциите бе подпомогната от улеснената парична политика и световната политическа конюнктура.

Централните банки по света са предприели подход да стимулират пазарите. Федералният резерв намали на три пъти тази година основния лихвен процент, а Европейската централна банка намали още повече отрицателните си лихви.

Глобалните търговски перспективи, които не бяха никак добри след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и гласуването за Brexit в Обединеното кралство, тази година започнаха да се изясняват.

Камарата на представителите прие новата търговска сделка за Северна Америка, предложена от администрацията на Тръмп, а също така беше постигнато първоначално споразумение с Китай.

В Европа победата за консерваторите на Борис Джонсън се очаква да му даде правомощия да преговаря за излизането на страната от Европейския съюз.

Голямото покачване на световните пазари обаче до голяма степен е доминирано от пазарите в САЩ. S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Russell 2000 се повишиха над 20% тази година. Добрата година за Apple и Facebook, които поскъпнаха с 80 и 57%, спомогнаха за общия ръст на борсовите индекси.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фондови пазари | пазар на акции | световни борси

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини