Google отново става мишена на ЕС, този път заради авторски права

Гигантът се сблъска с антитръстови глоби за над 9 млрд. долара през последните две години

Снимка: Pixabay
18:40 20.11.2019
Европейският съюз (ЕС) може отново да потърси отговорност на Google, този път във връзка с новите правила за авторско право в общността и изразените от Франция опасения по адрес на американския технологичен гигант в тази посока. Това става ясно от думите на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от CNBC. 

Думите ѝ идват, след като под нейно ръководство ЕС наложи на Google антитръстови глоби за общо 9.5 млрд. долара през последните две години. Сега  в интервю за EurActiv Вестагер говори за ново разследване срещу гиганта в област, която досега не е имало проблеми – авторските права. 

„Контактуваме с френските органи за защита на конкуренцията, за да видим какво биха направили и дали биха искали да се справят с въпроса, или ние да му обърнем внимание“, казва Вестагер. 

Коментарът ѝ е по повод безпокойството на Франция, че Google избягва спазването на авторските права. Миналия месец президентът Еманюл Макрон призова органите по конкуренция да разследват американския гигант за това, че избягва да дава на издателите полагащите им се възнаграждания във връзка с резултатите от търсенето. 

Франция беше първата държава в ЕС, приложила новата Директива за авторските права миналия месец, чиято цел е да компенсира издателите финансово. Местните медии обаче се оплакаха, че Google отказва да плаща за показването на техните материали онлайн. 

Google отказа да коментира потенциалното ново разследване. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Франция | авторско право | директива за авторските права | рагулатор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини