Горанов: От 1 януари 2023 г. българите ще пазаруват с евро

Думата на годината за 2019 г. е „растеж“, а през следващата година ще е „ERM ІІ“, смята финансовият министър

Снимка: Economic.bg
13:16 21.12.2019
На 1 януари 2023 година българите ще започнат да пазаруват с евро вместо с левове. Това прогнозира министърът на финансите Владислав Горанов, който бе гост в предаването „Годината“ на „Дарик радио“.

Той потвърди, че очаква страната ни да влезе във вaлyтния мexaнизъм ЕRМ ІІ, наричан „чaĸaлнятa за Eвpoзoнaтa“, за рождения му ден през април следващата година. „Там се стои не по-малко от две години“, каза Горанов и посочи, че за 2020 г. думата на годината ще бъде „ERM ІІ“. За тази година пък според финансовия министър думата е „растеж“.

„Разбира се, най-окрупненият показател е ръстът на брутния вътрешен продукт. Очакваме тази година икономиката да реализира ръст от някъде 3.6%, който ще е един от най-добрите в Европейския съюз. Това няма как да не ни радва, особено в контекста на сътресенията и търговското напрежение между САЩ и Китай, между Щатите и някои европейски държави, което неминуемо се отразява върху очакванията за икономиката“, заяви Горанов.

Що се отнася до изтичането на личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция за приходите (НАП), една от номинациите за събитие на годината на „Дарик радио“, Владислав Горанов коментира, че няма лоша криза.

„Няма лоша криза, очевидно доста години е подценяван проблемът с киберсигурността. Като казвам, че няма лоша криза, имам предвид, че веднага след изтичането на информацията се получи среда, в която успяхме да променим законодателството така, че да определим държавната компания „Информационно обслужване“ като системен интегратор на най-критичните държавни системи“, каза Горанов. Той напомни, че също така беше стартиран един доста сериозен двугодишен проект за цялостно реинтегриране на информационните системи на НАП.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | еврозона | евро | банков съюз | Владислав Горанов | ERM | чакалня за еврозоната | левове | валутен механизъм

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини