Горанов отрече да има тайни споразумения за еврозоната

Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година, категоричен бе той

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
15:04 08.02.2020
България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната и няма допълнителни изисквания към страната ни в тази посока. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред БНР във връзка с предположението на проф. Стив Ханке, че страната ни може да е склонила пред ЕС да се съобрази с „дискриминационни условия“, за да може да приеме еврото. 

„Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година. Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкретните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2  и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че подобни твърдения за някакви скрити споразумения или допълнителни условия към нас са по скоро в сферата на спекулациите“, коментира финансовият министър.

Еврото е втората валута в света след долара, припомни още Горанов по повод тезата на Ханке, че страната ни не бива да влиза в еврозоната, а единната валута е грешка от самото си създаване.

Горанов бе категоричен, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | евро | Владислав Горанов | Стив Ханке | ERM 2 | тайно споразумение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини