Tesla записа една от най-щурите си седмици на Wall Street

Цената на акциите на компанията се залюля със стотици долари и в двете посоки

Tesla записа една от най-щурите си седмици на Wall Street

Снимка: БТА

Изтеклата седмица е една от най-запомнящите се за Tesla на Wall Street, след като цената на акциите на компанията се залюля със стотици долари и в двете посоки – някои инвеститори се втурнаха да купуват, други да покриват негативните залози. 

Книжата започнаха седмицата при цена малко над 670 долара – рекордно високо ниво, постигнато след обявената в края на януари тримесечна печалба, по-добра от очакванията. 

Това обаче се оказа нищо в сравнение с онова, което предстоеше. 

Оптимистичните прогнози за растеж на Tesla тласнаха цените нагоре – с близо 20% в понеделник и с почти 14% във вторник. Ударен бе рекорд от 968.99 долара за брой. 

„В нашия опит никога не сме виждали толкова бързо нарастване на акциите с толкова малко съобразяване с минали фундаменти или записи“, пише анализаторът на Needham Раджвиндра Гил в бележка за инвеститорите, озаглавена „Нерационално хитово постижение през цялото време“.

Тогава обаче Tesla отстъпи от рекордното ниво. Страховете от забавяне на производството и продажбите в Китай, заедно със страховете, че акциите са се превърнали в спекулативен балон, изпратиха акциите спираловидно надолу. Компанията временно затвори магазини заради избухването на коронавируса в азиатската страна и акциите потънаха със 17.2% още в сряда.

Коментари: 0