Антарктида е по-гореща от всякога досега

Антарктическият полуостров е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата

Антарктида е по-гореща от всякога досега

Снимка: Unsplash

Температурите в Антарктида, където сега е лято, достигнаха рекордно високи стойности. Според термометъра на аржентинската изследователска станция тя се е покачила до 18.3 градуса по Целзий и това бие предишния рекорд от 17.5 градуса, измерени през март 2015 г.

Това не е непременно изненадващо, пише Engadget. Земята записа най-горещия си януари, а 2019 г. беше втората най-топла. Според Световната метеорологична организация Антарктическият полуостров (северозападният връх близо до Южна Америка) е сред най-бързо затоплящите се региони на планетата. Температурата му се е повишила почти 3 градуса по Целзий през последните 50 години. 

Изследователите сега трябва да проверят измерването на термометъра на аржентинската станция. Според тях обаче по всичко, видяно досега, личи, че записът вероятно ще се окаже легитимен. 

Тази тенденция вероятно ще продължи. Учените обръщат внимание, че планетата се затопля по-бързо, отколкото се смяташе първоначално. Междувременно експертите твърдят, че изменението на климата предизвиква хаос в земните океани, в които кислородът намалява.

Коментари: 0