Горанов за болничните: В 2/3 от Европа практиката е такава

Финансовият министър отрече идеята да е била лично негова, отговорността е на цялата управляваща коалиция

Снимка: Economic.bg/ Красимир Свраков
14:22 15.11.2019
Много анализи показват, че решението първият ден от болничните да стане неплатен със сигурност ще намали склонността към злоупотреби, защото подобна практика има в две трети от европейските държави. Това коментира пред журналисти финансовият министър Владислав Горанов.

„Това не е изолиран за България проблем. Голямо впечатление прави екстремалното нарастване само за няколко години при равен брой заети с близо удвояване на дните във временна неработоспособност. Така че това е един проблем, който със сигурност трябва да бъде адресиран“, обясни Горанов и добави, че работодатели, синдикати и експерти от години обсъждат казуса и до днес той остава нерешен.

По-рано днес председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова заяви, че зад идеята първият ден от болничните да не се плаща, нито от работодателя, нито от Националния осигурителен институт (НОИ), стои коалицията „Обединени патриоти“. Впоследствие Юлиан Ангелов от ВМРО каза, че идеята всъщност е била на Горанов. Това накара финансовия министър да заяви, че предложението е на цялата управляваща коалиция – ГЕРБ, ВМРО и НФСБ – и е част от един цялостен пакет решения за пенсионноосигурителната система.

„Предложението за болничните е на управляващата коалиция и е в пакет, оттам нататък всичко е опит за създаване на напрежение, което не съществува. Това е технология и такъв въпрос няма смисъл. Нито г-жа Стоянова, нито народният представител от ВМРО, присъстваха на заседанието на политическия съвет, което се проведе в 9.00 ч. в Министерски съвет“, каза Горанов.

Според него двамата грешно коментират пакета от предложения, обявени вчера от страна на управляващата коалиция. „Този пакет съдържа не само тази тема, която вие коментирате, а и темата за увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст и мерки, свързани с подобряване на достъпа на деца до детски градини“, обясни финансовият министър на журналистите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Владислав Горанов | ВМРО | ГЕРБ | Обединени патриоти | Менда Стоянова | фалшиви болнични | Юлиан Ангелов