Инвестицията в имот остава предпочитана от американците и по време на криза

Средната цена на жилищата в САЩ се е повишила с 8% през април

Снимка: pixabay
17:17 25.05.2020

Пандемията от коронавирус постави големия въпрос: какво ще се случи с пазара на имоти? Докато глобалните пазари не успяха да останат стабилни на фона на новините около заболяването, пазарът на имоти показа завидна устойчивост. Вследствие на това се наблюдава повишение в цените на жилищата в САЩ с 8% през април в сравнение с година по-рано, съобщава CNBC.

Това е добра новина за инвеститорите. Недвижимите имоти продължават да се нареждат на първо място сред предпочитаните от американците инвестиции. 35% от жителите на САЩ предпочитат да инвестират в имот, 21% в облигации, 17% в спестовни сметки, а 16 на сто в злато.

„В повечето исторически рецесии пазарът на имоти или остава до голяма степен устойчив, или е засегнат само в определени сектори на недвижими имоти“, отбеляза Друв Арора, изпълнителен директор на Syfe. С намаляване на лихвените проценти в стремеж за стимулиране на световната икономика, лихвите по заемите стават все по-достъпни за хората. Трент Уилшир, икономист от австралийския сайт за имоти, Domain, заяви, че това може да насърчи повече хора да се върнат на пазара.

„Сделките ще започнат отново да нарастват през следващите седмици, но все още е вероятно да са на по-ниски нива в сравнение с края на 2019 и началото на 2020 г.“, каза той. „Вече виждаме едно добро развитие на пазара – увеличават се запитванията от нови потенциални клиенти, което е добър знак“, казва още експертът.

На пазара на наемите печелившите ще са онези, които притежават имот в район, който е най-малко икономически засегнат от заразата. „Всичко зависи от местоположението. Най-добрите инвестиционни възможности ще бъдат в онези места, където пазарът на труда е най-малко засегнат “, казва Дейвид Лебовиц, глобален пазарен стратег в JPMorgan Asset Management.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | инвестиции | имот | наем | покупка

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини