Как да спечелите пари от дизайнерските дрехи, които сте си купили?

Наемането на дрехи и обувки започва да се превръща в световна тенденция

Снимка: Pixabay
11:59 08.12.2019

Вашият гардероб определено може да се превърне в източник на доходи, твърди дизайнерката Джейн Шепърдсън. Според нея наемането на дизайнерски дрехи може да се превърне в доста печеливша индустрия, пише BBC.

По думите й наемането на дрехи се превръща в тенденция, която завладява модната индустрия по цял свят. Чрез наемането на дизайнерски дрехи се дава възможност на хората, които нямат достатъчно финансови средства да носят красиви дрехи и бижута, каза още Шепнърдсън.

По думите й по този начин много жени могат да се възползват от възможността да носят на сватбеното си тържество обувки Jimmy Choo, срещу 60 паунда, вместо да дават няколкостотин паунда за тях. Освен това според дизайнерката това е начин, по който хората, които са дали „една торба с пари“ за дрехи или обувки могат да си възвърнат инвестицията и да спеччелят пари от тях, като ги отдават под наем каза още Джейн Шепърдсън пред BBC.

„Не смятам, че наемането на дрехи, че реши проблема с отпадъците, които генерира модната индустрия и да замени така наречената бърза мода. В дългосрочен план обаче се надявам, че навиците на хората ще се променят“, каза Джейн Шепърдсън.

Според дизайнерката ще отнеме доста време, докато потребителите свикнат с идеята, че дават пари за дрехи и аксесоари, които след определен период от време ще трябва да ги върнат.

Добрият пример:

Британският лайфстайл блогър Емили Бъртън заяви пред BBC, че е спряла да е част от бързата мода още през юли 2018 г. От тогава тя е започнала да наема дрехи от различни платформи и да купува дизайнерски дрехи втора употреба от винтидж и благотворителни магазини.

„Обичам да наемам дрехи, защото имам невероятната възможност да получа уникални дрехи, за които няма да съм похарчила страшно много пари. Лайфстайл блогърката споделя, че средно носи един тоалет по един месец и за него харчи по 200 паунда. Не всички тоалети, които наема обаче са скъпи. „Има случаи, в които съм наемала дрехи за 10 паунда за три дни“, казва още Емили Бъртън.

Мода под наем:

Идеята за наемане на дрехи сама по себе си не е нова - на Запад мъжете отдават под наем сватбени костюми от години, докато в Югоизточна Азия много жени сега наемат няколко сватбени рокли за фотосесии и церемонии.

Въпреки това никога не е бил особено популярен вариант за дамско облекло, тъй като потребителите предпочитат да притежават дрехи, независимо дали са чисто нови или втора употреба.

Популярни мейнстрийм марки като American Eagle, Urban Outfitters и Ann Taylor вече предлагат услуги за отдаване под наем на дребно, докато в Европа, големият търговец на дрехи за бърза мода H&M наскоро започна изпитване за отдаване под наем на дрехи в своя водещ магазин в Стокхолм, Швеция.

И въпреки, че потребителите стават все по-екологични според дизайнерката Джейн Шепърдсън бързата мода никога няма да изчезне напълно.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: мода | бизнес | дизайнери | наемане на дрехи