КТ „Подкрепа“ със стачна готовност заради болничните

Нужна е борба с кухите фирми, които източват НОИ, заяви президента на КНСБ

14:33 17.11.2019

Синдикатите обявиха, че са готови на протестни действия, ако управляващите не оттеглят предложението си първия ден от болничния да не се заплаща.

КТ „Подкрепа“ категорично възразява срещу опитите българските работници да бъдат оставени без всякакви приходи именно в дните, в които имат най-голяма нужда от тях. Това е тежко посегателство срещу социалните и осигурителни права на българските граждани. Това се посочва в позиция на Конфедерацията на труда „Подкрепа“ относно решение на коалиционния съвет на управляващите от 14 ноември първият ден от болничния да не се плаща от работодателите

Според синдиката тази мярка ще принуди гражданите да ходят на работа болни и така да заразят и колегите си. Според лекари, това ще мотивира хората да не ползват болнични за остри заразни заболявания с много висок контагиозен индекс, с което пряко ще допринасят за развитие на епидемии, респективно ще нараства рискът от увеличаване на усложненията от тези болести.

От КТ „Подкрепа“ смятат, че „от погледа на управляващите се изплъзва все още съществуващата практика работодатели да „спестяват“ разходи за заплати, като принуждават работници да си взимат болнични, но да продължават да ходят на работа". Синдикатът настоява премиерът Бойко Борисов да се запознае с техните аргументи в спешен порядък, тъй като срокът за промени в бюджет 2020 изтича на 20 ноември.

От синдиката напомнят, че заедно с КНСБ са поискали среща с министър-председателя. В случай, че такава среща не се състои и/или подобно предложение бъде включено между първо и второ четене на законопроектите за държавен бюджет и бюджет на държавното обществено осигуряване, заявяваме, че имаме готовност за напускане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и  организиране на масов, национален протест на работещите български граждани, се посочва в позицията.

Междувременно президентът на КНСБ Пламен Димитров каза пред Bulgaria ON AIR: „Очаквам управляващите да оттеглят предложението за първия ден от болничните. В противен случай, ще предприемем действия“. Той заяви, че вярва, че това предложение ще отпадне.

Не това е начинът да се справим с фалшивите болнични, посочи Димитров. И добави, че е нужна сериозна борба с кухите фирми, които източват НОИ. „Апелирам към всички онези, които имат възможности да разследват, най-накрая да започнат да го правят. Ако има воля, държавната машина може да покаже, че това няма да продължи“, заяви Димитров.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пламен Димитров | КНСБ | протести | болнични | промени

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини