Коронавирусът отново тласна надолу цените на петрола

Китай може и да не се завърне към нормални пътуване и търговия и през следващото тримесечие

Снимка: БТА
10:25 18.02.2020

Цените на петрола тръгнаха надолу, отбелязвайки загуби на финансовите пазари заради нови притеснения около икономическото въздействие на коронавируса и ефекта му върху търсенето на „черното злато“.

Сорт Брент поевтиня във вторник с 1.4% и към 10 ч. българско време се търгуваше за 56.76 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол (WTI) се понижи с близо 1% и към 10 ч. българско време достигна 51.46 долара за барел.

„Енергийните инвеститори може би бяха прекалено оптимистично настроени към влиянието на вируса върху търсенето на суровината. Оптимизмът, че ОПЕК+ ще свие допълнително добива на петрол, започва да избледнява. Оптимизмът, че Китай ще се завърне към нормално пътуване и търговия през следващото тримесечие вероятно бе неправилен“, коментира старши анализаторът на OANDA Едуард Моя, цитиран от Reuters.

Броят на заразените с инфекцията в континентален Китай във вторник падна под 2000 за първи път от януари месец. Въпреки това инвеститорите се надяват ОПЕК и неговите съюзници да одобрят предложението за намаление в обема на добива на петрол.

Международната енергийна агенция заяви миналата седмица, че вирусът ще причини спад в търсенето на „черно злато“ с 435 хил. барела на ден в първата четвърт на 2020 г. спрямо същия период през 2019 г. Това от своя страна би било първото понижение в потреблението на петрол на годишна база от финансовата криза през 2009 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Саудитска Арабия | ОПЕК | цена на петрола | производство на петрол | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини