Саудитска Арабия настоява за драстично свиване на добива на петрол

Избухването на заразата в Китай доведе до най-големия месечен спад на цените на суровината от 30 години

Саудитска Арабия настоява за драстично и краткосрочно свиване в добива на петрол, разкрива The Wall Street Journal, позовавайки се на източници от ОПЕК. Намеренията на страната от Близкия изток са своеобразен отговор на смъртоносния коронавирус в Китай и свързаните с него понижени нива на търсенето на „черно злато“.

Представители на ОПЕК и неговите съюзници предстои да проведат срещи във вторник и сряда, на които да вземат решения за бъдещите си действия. Избухването на заразата в Китай – най-големият консуматор на нефт в света – доведе до най-големия месечен спад на цените на суровината от 30 години насам.

Според един от сценариите Саудитска Арабия, лидерът на ОПЕК, би договорила колективно намаляване от 500 000 барела на ден с останалата част от групата, което ще бъде в сила, докато кризата не приключи, твърдят служители на ОПЕК.

Друг вариант, който се обмисля, би включвал временно съкращаване с 1 млн. барела на ден от Саудитска Арабия, за да се разтърсят пазарите на петрол, твърдят източници.

Икономиката на Саудитска Арабия е най-голямата на Арабския полуостров, но остава доминирана от приходите си от петрола въпреки плановете и усилията за диверсификация. По данни на CNBC кралството се нуждае от цени на петрола над 80 долара за барел, за да балансира бюджета си. Заради новия вирус обаче само за първия месец от 2020 г. петролът поевтиня с приблизително 10 долара и достигна цени около 56 долара за барел.

Според анализ на американската компания Citigroup петролът ще се понижи до 47 долара за барел заради щетите върху световната икономика, които ще причини коронавируса.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Саудитска Арабия | ОПЕК | цена на петрола | производство на петрол | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини