КЗП вече ще трие незаконно онлайн съдържание

Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите

13:26 31.10.2019

Комисията за защита на потребителите (КЗП) вече ще има правомощията да издава решения за премахване на съдържание или ограничаване на достъп до онлайн интерфейс на търговци, които нарушават законодателството, свързани със защитата на потребителите. Това предвиждат приети от правителството текстове в Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на потребителите (ЗИД на ЗЗП).

Чрез проекта се създава правна рамка за прилагане на разпоредбите на Регламент (ЕС) 2017/2394 и съдържа някои от следните характеристики: определя компетентните органи за прилагане на законодателството за защита на потребителите, а Комисията за защита на потребителите  е натоварена с функциите на единна служба за връзка и координатор между тях. 

Законът предвижда също глоби и имуществени санкции при неизпълнение на разпоредбите.

Проектът имат за цел още да гарантира, че потребителите на преносими услуги за онлайн съдържание, които се предоставят на територията на Република България по законосъобразен начин, имат право на достъп до тези услуги и могат да ги използват, когато временно се намират в друга държава-членка от ЕС.

Не на последно място, този акт ще доведе до намаляване на административната тежест чрез премахване на изискването за предоставяне на хартиен носител на документи, които могат да бъдат проверени в Търговския регистър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, допълват от МС.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | КЗП | МС | защита | потребители | промени | премахване | онлайн съдържание

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини