Литва пуска първата колекционерска криптовалута през 2020 г. (видео)

Тя ще е продава само онлайн

Снимка: Pixabay
13:23 10.12.2019
Литва ще издаде първата в света цифрова валута за колекционери през пролетта на 2020 г., тъй като иска да се утвърди като разрастващ се център на финансови технологии.

Криптомонетата отбелязва декларацията за независимост на нацията от 1918 г. и 20-те души, подписали се под нея, се казва в съобщение на Банката на Литва. 

Всеки токен ще съдържа един от подписите, а общо всичките 24 000 монети, планирани за пускане, ще бъдат разделени на шест категории, символизиращи зоните на дейност на подписалите.Колекционерският токен представлява "още една стъпка в реализирането на стратегическото направление на Банката на Литва в областта на иновациите и финтех", се казва в съобщението на банката. Тя добавя, че токенът се очаква "да ангажира младежите в събирането на монети".

Ще бъде пусната и физическа сребърна монета със символичен номинал от 19,18 евро и приличаща на кредитна карта. Монетата има дигитализиран образ на съвета на Литва, съставен от приблизително 36 500 пиксела, или "приблизителният брой дни, изминали след акта от 16 февруари", заяви дизайнерът на монети Гедриус Пауласкис.

Купувачите ще получат шест произволно избрани символа с всяка покупка и ще получат физическа монета само след като съберат жетон от шестте отделни категории, съобщиха от банката.Монетите няма да влязат в обращение и не могат да се използват като законно платежно средство. 

Колекцията ще бъде създадена чрез blockchain технология и ще се продава изключително в онлайн магазина на централната банка.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: монета | криптовалута | колекционери | Литва | крипто токен

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини