Лотарията на Божков обяви фалит

Запорираните сметки са за 300 млн. лв., показват данните от Търговския регистър

18:07 05.03.2020
Компанията на Васил Божков "Ню Геймс" АД, чрез която се организираха лотарийните игри на "Националната лотария", е поискала да бъде обявена от Софийския градски съд в несъстоятелност. Това става ясно от документи на фирмата, подадени в Търговския регистър.

От данните в иска става ясно, че НАП е запорирала сметки, депозити, трезори за близо 300 млн. лв., в които попадат и доверителни сметки. Постановлението се обжалва в съда. Запорирани са и 16 моторни превозни средства.

В молбата си до съда от дружеството посочват, че то не може да извършва никакви плащания поради запори от Националната агенция за приходите (НАП). Пак по тази причина от фирмата посочват, че не могат да изплатят и печалбите на участниците в игрите до 21 февруари 2020 г. 

Припомняме, че от тази дата влязоха в сила промени в Закона за хазарта, които позволяват само държавата да организира лотарийни игри. От същата дата спря и разпространението на билетите за такива игри на организатори, различни от "Българския спортен тотализатор".

От лотарията обявиха за запорите от НАП в края на февруари.

Заседание на СГС по делото за фалита е насрочено за 7 април.

Заради спирането на бизнеса с талоните от "Национална лотария" беше затворена и веригата Lafka.

По-рано днес търговци на дребно поискаха съдействие от премиера Бойко Борисов държавата да им възстанови 50 млн. лева, които са платили за лотарийни билети. В момента по закон те трябва да съдят дружеството „Ню Геймс“, чиито сметки са запорирани. Това ще ги нареди сред множество кредитори на дружеството и не се знае дали и кога претенциите им ще бъдат удовлетворени.
В същата ситуация са и печелившите от игрите, които чакат изплащане на печалбите си. Те също ще са далеч назад в списъка с кредиторите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: фалит | неплатежоспособност | несъстоятелност | васил божков | ню геймс | Националната лотария

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини