Lufthansa отчита загуба от €2.1 млрд. заради пандемията

Преди дни стана ясно, че ЕК и Берлин постигнаха споразумение за спасителния пакет от 9 млрд. евро за превозвача

Снимка: pixabay
10:18 03.06.2020

Германската авиокомпания Lufthansa отчете нетна загуба от 2.1 милиарда евро през първото тримесечие на годината. Отрицателните резултати се дължат на факта, че компанията заземи голяма част от флота си, което ѝ костваше 266 млн. евро загуби за разглеждания период.  

Компанията е трябвало да плати и 100 млн. евро на кетъринг компанията LSG North America, която доставя храна на борда, въпреки че няма полети. Освен това заради кризата превозвачът се принуди да закрие и нискотарифното си подразделение Germanwings и намали капацитета на Eurowings, което ѝ костваше 57 милиона евро, съобщи Lufthansa в сряда, предава Reuters.

Lufthansa, която е заземила почти целия си самолет в разгара на пандемията на коронавирус, потвърди загуба преди лихви и данъци от 1.2 милиарда евро през първите три месеца на годината.

На фона на лошата статистика преди дни стана ясно, че Европейската комисия и германското правителство са постигнали споразумение за спасителния пакет от 9 млрд. евро за Lufthansa. Планът за германския превозвач бе лансиран преди няколко седмици, а според него правителството на Германия ще получи 20% от акциите на компанията в замяна на финансовата помощ от 9 млрд. евро.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: спасителен план | загуби | Lufthansa | финансови резултати | авикомпания

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини