На още 35 туроператора ще бъде отнета регистрацията

Причината е изтекла задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“

Снимка: Economic.bg/Архив
16:09 07.01.2020

Министерството на туризма започва процедура по заличаване на 35 туроператора от Националния туристически регистър (НТР). Причината е, че компаниите не са представили задължителна застраховка „Отговорност на туроператора“, което е изрично условие за извършване на дейност, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

Припомняме, че през март 2019 г. Министерството на туризма започна процедура по заличаване на регистрацията на 18 туроператора. През 2018 г. същото се случи с други близо 200 дружества.

Според Закона за туризма всички дружества, предоставящи туроператорски услуги, трябва да имат активни полици, сключени със застраховател по смисъла на Кодекса за застраховането и предоставени на министъра на туризма за вписване в НТР. Законът не предвижда възможност регистриран туроператор временно да спира дейността си и да няма валидна сключена застраховка.

Действията по заличаване се предприемат съгласно решение на Експертна комисия по регистрация на туроператори и туристически агенти към ведомството. В нея участват експерти от Министерството на туризма, както и представители на сдружения на туроператори и туристически агенти.

Основна част от дружествата, чиято регистрация ще бъде прекратена, са със седалища и адрес на регистрация в с. Равда,  София, Бургас, Варна, Пловдив, Сливен, Хасково, Кюстендил и Несебър.

Туроператорите, чиято регистрация ще бъде прекратена, няма да бъдат премахнати от регистъра, но имената им ще бъдат оцветени в червено. Общо регистрираните туроператори и туристически агенти в Националния туристически регистър са 3 450.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: застраховка | туроператори | Министерство на туризма

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини