Какво предстои в сагата „Brexit“

Днес Камарата на общините в Лондон ще разгледа за трети и последен път законопроекта за Brexit

Какво предстои в сагата „Brexit“

Снимка: БТА

4724 ~ 3 мин. четене
Обединеното кралство е в процес по напускане на Европейския съюз, опитвайки се да сложи край на 47-годишното си членство в икономическия и политически съюз с останалите 27 държави. Три години и половина, след като британците гласуваха в подкрепа на т.нар. „Brexit“, страната като че ли намери пътя към изхода и с голяма сигурност ще излезе от Блока на 31 януари, пише Euronews в свой анализ.

И Лондон, и Брюксел засега са изправени пред големи затруднения да постигнат търговско споразумение и да изчистят неяснотите около бъдещите им отношения. Те трябва да решат тези въпроси преди края на преходния период след Brexit, който ще изтече през декември 2020 г. и за който британският парламент гласува забрана да се удължава.

Британският премиер Борис Джонсън и оглавяваната от него Консервативна партия спечелиха убедително предсрочните парламентарни избори на 12 декември с обещанието „Да осъществим Brexit“. Сега, със завръщането на народните представители от коледната им ваканция, Джонсън трябва да изпълни това обещание.

Той планира да го направи само за три дни. Британският лидер вече си спечели на първо и второ четене одобрението на депутатите за Brexit на 31 януари. Сега законопроектът за излизането от ЕС трябва да бъде ратифициран и приет окончателно от Камарата на общините (Долната камара на британския парламент).

Днес Камарата ще разгледа за трети и последен път законопроекта. Депутатите ще имат възможността да правят промени по документа, като се очаква опозиционната Лейбъристка партия да предложи поне две промени: първата ще е да бъдат гарантирани правата на работниците след Brexit, втората ще е за удължаване на преходния период след излизането от ЕС отвъд края на 2020 г.

Със своето управляващо мнозинство в парламента Джонсън обаче не би трябвало да има проблем да отхвърли всякакви нежелани от него поправки, които биха могли да се гласуват най-рано в четвъртък. След това законопроектът ще бъде разгледан в Камарата на лордовете (Горната камара на парламента).

Въпросната камара има право, както направи със законопроекта за Brexit на бившия премиер Тереза Мей миналата година, да прави промени. Измененията обаче след това трябва да бъдат одобрени от Камарата на общините, където мнозинството на Джонсън отново ще отвърне на удара.

След като законопроектът бъде изцяло приет в Лондон, топката ще е на европейска територия. Споразумението за оттегляне все още трябва да бъде одобрено от Европейския парламент, където трябва да има обикновено мнозинство, за да се приеме документът. Говорител на ЕП е казал пред Euronews, че ако законопроектът бъде приет от Лондон до 25 януари, той може да бъде гласуван от евродепутатите четири дни по-късно - на 29 януари. Така Джонсън ще изпълни своето предизборно обещание да извади Великобритания от ЕС до 31 януари.

След това Лондон и Брюксел ще влязат в преходния период. До неговия край през декември 2020 г. те ще трябва да договорят споразумение за свободна търговия – нещо, за което европейски представители и критици на британското правителство твърдят, че е на практика невъзможно. Лейбъристите искат да удължат преходния период, но Джонсън отхвърли тази възможност.

Много неща могат да се объркат. Има много спорни точки в преговорите между Великобритания и ЕС по въпроси като например риболовството – осем страни членки на Блока в момента ловят в британски води и искат да си запазят това право и след Brexit. Тъй като обаче британската риболовна индустрия има централно място в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, за Джонсън ще е трудно да постигне консенсус.

След това идва фактът, че освен от ЕС, едно бъдещо споразумение за свободна търговия ще трябва да бъде одобрен от всяка една страна членка поотделно, както и от някои регионални парламенти.
Коментари: 0