България ще се учи от Южна Корея да предвижда кризи в икономиката

Проектът се осъществява съвместно с Икономическия институт на БАН

България ще се учи от Южна Корея да предвижда кризи в икономиката

България ще използва южнокорейския опит за разработване на система за ранно предупреждение за кризи в икономиката. Това стана ясно след среща на ресорния зам.-министър Лъчезар Борисов с експерти от корейската делегация, които участват в проект по Програмата на Република Корея за обмяна на знания.

Споразумението по проекта беше подписано още по време на официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Сеул през 2019 г.

Моделът включва общите макроикономически индикатори, както и секторите на недвижимите имоти, стоковите пазари и пазара на труда, както и свързаните с тях. Всяка промяна при тях може да даде представа за състоянието и развитието на цялата икономика. 

Проектът се осъществява съвместно с Икономическия институт на БАН, а резултатите от него ще бъдат използвани от Министерството на икономиката и други публични институции.

Лъчезар Борисов обясни, че българската икономика е отворена към световните пазари и е пряко зависима от движението цените на енергийните ресурси, обменните курсове на валутите, лихвите и цените на тези пазари. „В този смисъл наблюдението на тези индикатори е от съществено значение за нас. Ние ползваме като индикатор за ранно предупреждение изменението на макропоказателите на страните от Еврозоната и ЕС като цяло, тъй като близо 70% от нашия износ е с тези страни“, добави той.

Според икономическия зам.-министър българската икономика е в добра кондиция, като се очаква растеж от около 3.3% през следващите три години. По думите му след повишението на кредитния рейтинг от различни агенции през изминалата година България вече е в групата на развитите страни. „На трето място сме по финансова стабилност в ЕС - по показателя държавен дълг съотнесен към БВП, като съвсем скоро се очаква да се придвижим и на първо място по този показател“, допълни той.

От корейската страна изтъкнаха добрите двустранни отношения и засилването на икономическите отношения, особено след визитата на българския премиер през миналата година, като посочиха че търговията се е увеличила с над 50% през 2019 г.

Коментари: 0