2,4 млн. индустриални роботи са оперирали в света през 2018 г.

До 2022 г. се очаква техният брой да нарасне с още 2 млн.

16:34 08.11.2019
Близо 2,4 млн. индустриални роботи са оперирали в световен мащаб към края на 2018 г., или с 15% повече в сравнение с 2017 г. През миналата година са продадени 422 хил. индустриални роботи, като 36% са инсталирани в Китай, показват данни от Световния доклад за роботиката 2019 на Международната Федерация по роботика, представен в Шанхай.

Очаква се този глобален растеж да продължи и до 2022 г. почти 2 млн. нови индустриални роботи ще бъдат инсталирани в целия свят, а общите годишни продажби ще достигнат над 580 000 бройки. Азия все още ще е на върха по продажби и запаси, следвана от Европа и Америка, се казва още в доклада. 

„Светът ни се променя с все по-бързи обороти. Невъзможно е с точност да се предвиди пред какви предизвикателства ще се изправят компаниите в следващите пет години. Съкратените продуктови цикли, мрежовите производствени последователности, нестабилните пазари и недостигът на ресурси – това са само няколко примера за параметрите, които ще оформят новата пазарна икономика“, коментира д-р Андреас Бауър, председател на комитета за доставчици на индустриални роботи на Международната федерация по роботика.

Нараства интересът към коботите (колаборативни индустриални роботи), които са проектирани да изпълняват задачи в същата работна среда като човешката. Въпреки, че продажбите им представляват едва около 3% от всички продажби на роботи, прогнозите са за повишаване до около 34% през 2025 г. 

За да отговорят на тенденциите на развиващия се пазар, собствениците на компании ще трябва да създават поле за гъвкавост и растеж. Смарт роботизираните технологии позволяват на компаниите да реагират по адаптивен и ефективен начин на променящите се инфраструктурни условия, изискванията за капацитет, изискванията за по-голямо разнообразие на продукти и тенденции, свързани с потребителите, отбелязват от Международната Федерация по роботика. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: пазар | продажби | доклад | Роботи | индустриални роботи | коботи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини