Васил Велев, председател АИКБ:

Договорите с американските централи струват на бизнеса и хората 700 млн. лв. годишно

Работодатели и синдикати призовават за прекратяване на изкривяването на енергийния пазар

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
21:00 10.12.2019

Бизнесът и домакинствата ще надплатят над 700 млн. лв. заради дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от страна на държавата, сключени с американските ТЕЦ-ове „Контурглобал Марица Изток 3” и „AES Марица изток 1”.

„Като бизнес и домакинства, само за една година, ще надплатим над 700 млн. лв. Това е една недопустима държавна помощ. Нашето търпение се изчерпва, особено сега, когато виждаме, че българските потребители са ощетени, а индустрията е с най-високата цена на тока“. 

Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви пред „Нова телевизия“. Той обясни, че най-крайните мерки вече са били предприети през 2015 г.

„През януари ние бихме подкрепили един призив на нашите членове за протестни действия пред централите или Министерския съвет”, коментира още Велев.

Работодатели и синдикати призовават „спешно да се прекрати опасното изкривяване на енергийния пазар, предизвикано от неправомерна държавна помощ“. Бизнесът и синдикатите поставиха отново на дневен ред въпроса за изкупуването на електроенергия с аргумента, че инвестицията вече е изплатена.

Договорите били и пример за нерагламентирана държавна помощ, забранена от Брюксел. Българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби, пишат още в открито писмо работодатели и синдикати. И настояват - проблемът да влезе за обсъждане в тристранната комисия.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Васил Велев | АИКБ | Марица Изток 3 | Марица Изток 1

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини