Момчето без компютър, което завладя Силициевата долина

Израснал без компютър и интернет, днес Сундар Пичай е един от най-влиятелните хора в Силициевата долина

Снимка: БТА
11:00 05.12.2019
Сундар Пичай сега е безспорно една от най-мощните фигури в Силициевата долина.

Преди ден съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха, че Пичай ще поеме длъжността изпълнителен директор на компанията майка Alphabet, в допълнение към ролята си на изпълнителен директор на Google. 

„Той ще бъде изпълнителен директор на Google и ще управлява инвестициите на Alphabet в портфолиото ни от други бизнеси“, пишат основателите в писмо.

Ходът ще циментира възхода на Пичай от скромен произход в Индия до редиците на един от най-скъпите и влиятелни бизнеси в света.

Сундар Пичай е израснал в Ченай, Индия, с рядък достъп до телефон - камо ли до компютър или интернет, разказва CNN. Но именно това му дало ясно да разбере колко са мощни технологиите.

Семейство Пичай чака пет години, преди да успеят да получат телефон. Когато го получили, съседите ходели в дома им да се обаждат на свои близки. "Този телефон ни сближи, защото хората идваха да се обадят на децата си", разказа Пичай пред CNN в ексклузивно интервю по-рано тази година за епизод на Boss Files. „И така за мен това показа силата на възможното с технологиите.“

Пичай нямал собствен компютър, докато не се преместил в САЩ, където учи в Станфордския университет със стипендия. Завършва Станфорд с магистърска степен по инженерство, а по-късно продължава да учи MBA от Уортън в Университета на Пенсилвания.

Работи в Applied Materials и McKinsey, преди да се присъедини към Google през 2004 г. Там той изпълнява различни роли, включително да ръководи Chrome, да е продуктов шеф на Google и ръководител на операционната система Android. Той става изпълнителен директор на търсачката през 2015 г.

Да стане главен изпълнителен директор на Google Пичай определя като "Възможност, която се случва веднъж в живота". Но той бил изненадан, когато съучредителите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин го поканили да поеме поста.

"Бях зает с изграждането на продукти. И съвсем не очаквах да се стигне до това", казва той.

В ролята си на изпълнителен директор на Google, Пичай се сблъсква с някои сериозни предизвикателства, включително опасения относно неприкосновеността на личния живот на потребителите, половото многообразие във фирмата и напускането на служители. Той също така често е викан в Конгреса да свидетелства за защитата на личните данни на потребителите - все по-честа процедура, след като властите решиха да засилят контрола както в тази насока, така и по отношение на антитръстовите правила.

Пичай казва, че най-важният урок, който е научил в Google, е да чува гледната точка на други хора.

"Това, което мислите вътрешно, сам, не е достатъчно", казва той. "Трябва да чуете перспективи отвън и трябва да сте отворени за случващото се около вас, [за] да разберете въздействието на вашите продукти и да се научите и да работите усилено, за да подобрите работата си".Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | Индия | Alphabet | Сундар Пичай