5 неща, които трябва да знаете преди да отидете на интервю за работа

Снимка: Pixabay
21:50 05.11.2019

След като кандидатствате за работа и бъдете поканен на интервю, това е сигурен знак, че имате подходяща квалификация за конкретната длъжност. Въпреки че интервюто е просто формалност CNN подготви 5 съвета, които всеки трябва да знае преди да отиде на интервю.

Ето ги и тях: 

1.  Направете проучване на компанията

„Най-лошото, което може да направите, е да отидете на интервю за работа неподготвени“, заяви Алекс Туверски, съосновател на Resume Deli, фирма за кариерно развитие. Започнете с проучване на уебсайта на компанията, в която кандидатствате. След това проследете дали в медийното пространство е отразявана по някакъв начин. Така ще получите представа за приоритетите на компанията, които след това можете да обвържете с уменията си,  каза Шари Санториело, специалист по кариерно обучение в компанията Ama la Vida. Това не само ви дава възможност да демонстрирате на вашия интервюиращ, че сте поели инициатива, но и ще получите по-добра представа дали компанията е подходящата за вас.  

2. Проучете длъжностната характеристика

Голяма грешка, която правят много хора по време на интервю за работа, е да подготвят една реч за няколко интервюта. Това издава, че вие не сте запознати с работата на компанията в детайли, а говорите заучени фрази. Най-лесният начин да се подготвите е да проучите длъжностната характеристика, която ще получите на позицията, за която кандидатствате.

Ако нямате опит в областта, посочена в длъжностната характеристика, проучете я предварително и намерете нещо подобно, което сте правили. По този начин ако ви се зададе въпрос, свързан с нея по време на интервюто, може бързо да отговорите.

3. Репетирайте отговорите си на често задаваните въпроси на интервю

Въпросите за интервю са шаблонни и варират в зависимост от позицията, за която кандидатствате. Такива въпроси са например „Кажете ми повече за себе си“ и „Какви са вашите силни и слаби страни“. Преди интервюто е добре да репетирате отговорите си. Това може да ви помогне да не се „запънете“ по време на официалния разговор. Но не запаметявайте отговорите си, защото може да се объркате.

4. Подгответе си въпроси, които да зададете в края на интервюто

Почти всеки интервюиращ ще ви даде време да зададете някакви въпроси. Възползвайте се от това, за да покажете, че сте се подготвили и знаете нещо повече за компанията. Преди интервюто измислете два или три въпроса, които ще ви помогнат да научите повече за работния процес. Избягвайте да питате за неща, които се отнасят до теми като обезщетения или почивни дни. Вместо това задавайте всеобхватни въпроси, свързани с компанията и позицията, като предстоящи стратегически инициативи, стартиране на нови продукти и конкурентно позициониране.

5. Бъдете точни

Доста лошо впечатление прави, ако закъснеете за интервю. В деня на интервюто си оставете достатъчно време да се придвижите до там. Планирайте да пристигнете 15 минути по-рано. И не чакайте до деня на интервюто, за да изберете тоалета си. Изберете дрехите си няколко дни предварително, за да избегнете злополуки като неправилно прилепнали или набръчкани костюми. Винаги се обличайте професионално. Избягвайте големите или натрапчиви аксесоари, силен парфюм или одеколон.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: работа | интервю | кандидатстване | съвети

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини