Очаквано Борисов еднолично отмени предложението за болничните

Премиерът провел телефонен разговор с лидера на КТ „Подкрепа“

Снимка: Economic.bg/Архив
10:49 19.11.2019
Предложението първият ден от болничните да не се плаща на работника няма да бъде внесено в Народното събрание, съобщи пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, предаде БНР.

Премиерът още вчера вечерта се е свързал по телефона със синдикатите, за да обсъдят въпроса с орязването на правата на осигурените, което стана повод за огромно гражданско недоволство. По-рано КТ „Подкрепа“ и КНСБ излязоха с официално становище, в което съобщиха, че са готови да излязат на национална стачка, ако предложението на управляващата коалиция не бъде оттеглено.

Лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов съобщи пред БНТ, че премиерът му се е обадил и че след разговора е останал с впечатлението, че Борисов е разбрал част от аргументите му.

„Както, разбира се, аз изслушах неговите аргументи, които отдавна знам - това, че се е увеличил броят на болничните, че има хора, които тежко злоупотребяват, има хора, които си вземат по 2-3 месеца болнични и ходят в чужбина на работа. Това са факти, които са известни на всички. Но не е това решението - да обявиш всички, които ползват болнични, за престъпници и да ги накажеш”, каза Манолов. По думите му, за да се стигне до някакво решение, със сигурност трябва да има сближаване на позициите.

Манолов отново посочи, че има търговски дружества, които са регистрирани, само за да точат болнични. „Назначават се 10-ина човека, не се плащат никакви осигурителни вноски за тях, фирмата не развива никаква дейност, но понеже те са регистрирани в НАП, се внасят фалшиви болнични за тези работници и се теглят пари“, каза лидерът на КТ „Подкрепа“.

Очаквано само няколко часа по-късно премиерът Борисов се намеси еднолично и заяви, че предложението няма да бъде внесено в парламента.

„ Ще обсъдим в Тристранка темата за болничните и фалшивите ТЕЛК-ове“, заяви премиерът. „Няма да бъде вкарвана тази тема в парламента. Прави са хората, няма да го входираме, защото не може да наказваме истински болните хора и те да си плащат първия ден от болничните заради тарикати“, коментира още Бойко Борисов.

Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | болнични | решение | НС

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини