Още 30 заразени с Covid-19 в България

Заразата проникна и в Шумен, на границите на областите в страната се образуваха километрични опашки от коли

Снимка: Pixabay
08:24 21.03.2020

През изминалото денонощие броят на заразените с коронавируса Covid-19 в България се е увеличил с 30 души, достигайки общо 142 заболели, съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Той добави, че заразата вече е проникнала в Шумен, и също така представи нов тип предпазно средство за медиците. Става въпрос за шлемове от прозрачна пластмаса, които ще се произвеждат в България. Те ще бъдат по-полезни за лекарите и медицинските сестри, които работят с пациенти, заразени с Covid-19, тъй като е възможно заболелите да им се изкашлят внезапно в лицето – случай, при който маската и очилата не биха предпазили от заразата.

С цел ограничаване разпространението на епидемията от днес се прилагат приетите вчера по-строги мерки за сигурността на гражданите. По заповед на здравния министър хората над 60-годишна възраст могат да пазаруват между 8.30 и 10.30 часа, когато останалите не бива да посещават магазини и аптеки. Ограничава се достъпът до публични места, като паркове и съоръжения на открито, а на входно-изходните пътища на областните центрове органите на реда ще проверяват дали човек има основателна причина за пътуване (работа, здравословни нужди, прибиране към настоящия адрес). 

На пропускателните пунктове на входовете на някои области в страната вече се образуват километрични опашки.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | Венцислав Мутафчийски | зараза | епидемия | коронавирус | COVID-19

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини