Основателят на Huawei се „заигра“ с идеята Тръмп да го посети в Китай

Рен изтъкна, че никога не е обръщал внимание на търговската война между САЩ и Китай

Снимка: БТА
20:28 07.11.2019
Ако иска да разговаряме, трябва да дойде в Китай. Това каза основателят и изпълнителен директор на Huawei Рен Джънфей по време на дискусия в сряда, цитиран от Business Insider. Той направи този коментар в отговор на въпрос защо лично не отиде във Вашингтон, за да лобира пред американския президент за това бариерите пред компанията в САЩ да бъдат вдигнати. 

Администрацията на Доналд Тръмп включи Huawei в „черен“ списък с компании, на които местните американски производители имат забрана да продават стоките и услугите си. В резултат на това новите телефони на бранда не поддържат мобилните услуги на Google, като се счита, че това е нещо, което ще притъпи интереса на западните потребители към тях.

„Нямам канал за комуникация с Тръмп, нямам мобилния му номер“, възкликна Рен, който все пак подчерта, че ако има шанс, ще говори с американския президент. „Той има частни самолети и може да дойде в Китай по всяко време, а аз нямам. Моят самолет е направен само от хартия – ако вали, може да падне“, каза още милиардерът, който по данни на Forbes разполага с 1.4 млрд долара нетно богатство. 

Huawei е вторият по големина производител на смартфони в света и лидер в мобилното мрежово оборудване. Ударите срещу компанията се задълбочиха критично на фона на постепенно навлизащите 5G връзки и технологии. 

Що се отнася до коментарите на Рен по адрес на Тръмп, те са в известна степен объркващи. През януари 2019 г., малко след като неговата дъщеря и финансов директор на Huawei Мън Уанджоу не арестувана в Канада по искане на САЩ, той определи държавния глава като „велик президент“.   

След вкарването на Huawei в „черния“ списък на Вашингтон няколко месеца по-късно, Рен заяви, че ще игнорира обаждане от Тръмп, ако получи такова. Малко по-късно допълни, че може да е „твърде зает“, за да му отговори и подчерта, че не практикува английски език. 

Сегашните му коментари идват, след като САЩ и Китай са на крачка от това да финализират „фаза първа“ от търговската сделка помежду им. Тя може да доведе до развръзка и за Huawei, като даде възможност на американските доставчици да ѝ придават своите продукти. 

„От началото никога не съм обръщал внимание на търговската война“, казва Рен и добавя: „В САЩ имаме нулеви продажби, така че търговската война между двете страни не оказва влияние върху Huawei“. Компанията години наред се бореше да стъпи на американския пазар, където има забрана да продава устройства. В началото на 2018 г., месеци преди да се разрази същинската буря, китайският играч бе пред сключване на сделка с телеком гиганта AT&T за разпространение на телефоните му в САЩ. 

Освен че я спира от експанзия на собствена територия, американската държава опитва да блокира Huawei и на чуждестранните пазари. Големият залог са 5G мрежите, при които китайската компания е доставичк номер едно на оборудване. Вашингтон обаче настоява, че нейните технологии са компрометирани и са риск за националната сигурност, предоставяйки задни вратички за шпионаж на властите в Пекин.  Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Китай | САЩ | Доналд Тръмп | Huawei | Рен Джънфей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини