Дефицит на пазара изстреля цените на кафето до 3-годишен връх

Фючърсите отбелязаха най-голямото си дневно повишение от 2015 г. насам

Снимка: Pixabay
09:32 17.12.2019
Фючърсите на кафето поскъпнаха със 7% в понеделник - най-големият еднодневен скок от 2015 г. - заради дефицит на пазара. Стойността на суровината достигна $1.3895  за паунд - близо тригодишен връх, като от началото на годината поскъпването е с близо 40%, съобщава CNBC.

„Много, много високи цени, без основание“, казва Родриго Коста, директор на отдела за търговия в Comexim USA. „Тази година имаме дефицит. Бразилия, най-големият производител, произвежда по-малко кафе", добавя той.

В Бразилия и други производители от Южна и Латинска Америка паднаха по-малко дъждове през тази година, което навреди на реколтата от кафе.

„Търсенето остана доста силно. Хората бяха прекалено спокойни, мислейки, че пазарът ще остане нисък за дълго време. Изглежда, че консумацията е много здравословна и това създаде малко безпокойство на пазара “, казва Коста.

Последните данни на ICE (InterContinental Exchange) показват, че запасите от бразилско кафе в нейните складове са спаднали до 975 чувала към понеделник, в сравнение с общо 2 милиона.

Джеф Килбърг, изпълнителен директор на KKM Financial, заяви, че „има паника” на пазара за кафе фючърси. „Има опасения, че голяма част от фермерите, които продадоха кафето си чрез фючърси, няма да могат да доставят продукта.“


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | цени | фючърси | доставки | кафе | недостиг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини