Париж върви по трънливите стъпки на Лондон за Huawei

Везните вече са наклонили да няма официална забрана

Снимка: БТА
21:26 13.03.2020
Франция ще позволи използването на част от оборудването на Huawei в своята 5G мрежа, предава Reuters, позовавайки се на двама свои източници, запознати с въпроса. Страната ще последва примера на Великобритания, ставайки поредната европейска сила, която се опълчва на призивите на САЩ за забрана на китайската технология. 

Френската агенция за киберсигурност ANSSI трябва да информира телекомуникационните оператори кое оборудване ще могат да използват при разгръщането на мобилната мрежа от следващо поколение. Все още решението не е обявено публично. 

Двамата източници, пожелали анонимност, казват, че ANSSI е решил да одобри използването на оборудване на Huawei, но само за онази част от мрежата, която експертите определят за не критична, тъй като периферията крие по-малко рискове за сигурността. 

„Те не искат да забранят Huawei, но принципът е: Извадете ги от основната мобилна мрежа“, коментира единият източник. 

Говорител на ANSSI отказа коментар по въпроса.

Основните мобилни мрежи носят по-висок риск от следене, тъй като те включват по-сложни софтуерни програми, които обработват чувствителна информация, като лични данни на клиентите.

Решението на френските власти да се допусне оборудването на Huawei е от решаващо значение за два от четирите телекомуникационни оператора в страната – Bouygues Telecom и SFR на Altice Europe, тъй като около половината от тяхната настояща мобилна мрежа е базирана на китайската група.

Контролираният от държавата Orange вече избра европейските конкуренти на Huawei – Nokia и Ericsson, които работят в САЩ. 

Досега източници, близки до френската телекомуникационна индустрия, са споделяли опасения, че Huawei може да бъде забранен на практика, дори и официално на теория да няма приета рестрикция. 

Предоставяйки на Huawei достъп до част от мрежата си, Франция върви по стъпки на Великобритания. Решението на британското правителство разгневи част от консерваторите на Борис Джонсън. Любопитно е и как то ще се отрази в предстоящите преговори межди Обединеното кралство и САЩ за бъдещите им двустранни отношения. 

Съседна Германия също се бори да постигне консенсус по пътя напред. Управляващите консерватори на канцлера Ангела Меркел подкрепят по-строгите правила за чуждестранните доставчици, но се отказаха от окончателната забрана на Huawei.

Франция вероятно ще следва инструкциите на председателя на Европейския съюз Тиери Бретон, който коментира в свои интервюта, че телекомуникационните оператори не трябва да избират „рискови доставчици“ за стратегически обекти като столици, военни бази и ядрени централи. 

Без никога да е цитирал името на китайския гигант Huawei, Бретон определи като „рисков продавач“ компания, която силно разчита на чужда държава или на държава, която може да я принуди да разкрива данните на клиентите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Франция | 5G | Huawei | 5G мрежи