Парламентът се събира извънредно за промени в Закона за здравето

Предвиждат се и промени в Закона за извънредното положение

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
07:21 08.05.2020

Народните представители се събират на извънредно заседание днес, за да дискутират и гласуват на първо четене промените в Закона за здравето. С измененията в закона се дава възможност министърът на здравеопазването да въвежда „извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион, т.е. да разпорежда различни противоепидемични мерки, в т.ч. и изолация, след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Предвижда се през преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето да се направят промени и в Закона за извънредното положение, Административнопроцесуалния кодекс и др. Законът за мерките по време на извънредното положение да смени името си, като към него се добави „и за преодоляване на последиците", е част от законопроекта. С това правителството ще позволи на част от мерките в него да продължат да действат до два месеца след отпадането на извънредното положение, т.е. до 13 юли.

Законопроектът бе внесен в Народното събрание от кабинета във вторник. Промените бяха приети на първо четене в правна комисия вчера.

Промените имат за цел да уредят мерките на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване на последиците от разпространението и на Covid-19 за времето след прекратяването на извънредното положение.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Закон за здравето | Кирил Ананиев | извънредно положение | Закон за извънредното положение | мерки след отпадане на извънредното положение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини