Пенсионни фондове в САЩ са пред колапс заради коронавируса

Очаква се ликвидността на схемите да изчезне напълно до 8 години и тежестта по изплащането да падне само върху работодателите и служителите

Снимка: Pixabay

Слабото финансово състояние на седем от американските публични пенсионни фондове заплашва да унищожи цялата им ликвидност до 2028 г. Това би довело до сериозни сътресения в жизнения стандарт на хиляди хора в трудоспособна и пенсионна възраст, пише Financial Times.

Много от държавните пенсионни планове не успяха да се възстановят напълно от финансовата криза през 2008 г., а сега понесоха удар и от мерките срещу коронавируса. Здравната криза предизвика срив на фондовите пазари и засили ефекта дългогодишните структурни проблеми в цялата публична пенсионна система на страната, правейки обстановката изключително тежка за най-слабите дружества.

„Ако пазарите не се възстановят бързо, пенсионните планове с малко финансови активи ще претърпят пълна разруха до няколко години“, коментира Жан-Пиер Обри от Центъра за пенсионни изследвания към Бостънския колеж.

Спестяванията на повече от 320 000 души, доверили се на пенсионните планове за учителите от Ню Джърси или администрацията на Чикаго, са изправени пред голям риск, тъй като сериозни парични потоци изтичат от тези два фонда.

Бавното възстановяване на пазара оказва натиск върху пенсионната система на Чикаго чиито финансови активи ще намалеят от 21% в началото на тази година до едва 3.6% през 2025 г. Това би означавало, че след 5 години фондът ще може да покрие плащания само за още три месеца, според анализа на Жан-Пиер Обри и колегите му. Парите за учителите от Ню Джърси също изгарят, като прогнозите са ликвидността да намалее от 39.2 до 23.2% през следващите пет години. След този период фондът ще разполагат с активи за покриването на пенсионни плащания за 19 месеца. 

Ако проблемите на фондовата борса продължават, обществените пенсионни планове на щата Кентъки и Провидънс, столицата на малкия щат Роуд Айланд, заедно с тези за полицията и пожарната на Далас, Чарлстън и Чикаго биха могли да покрият редовните плащания само още три години.

„Финансовите пасиви на пенсионните фондове в Чикаго ще продължат да растат през цялото десетилетие, дори и ако бъдат постигнати целите за възвращаемост на инвестициите“, коментира Томас Арън, старши кредитен специалист в рейтинговата агенция на Moody's. Според него фондът е изградил много големи нефинансирани задължения през годините заради малки пенсионни вноски.

Ако пенсионните фондове обявят несъстоятелност, обезщетенията за пенсиониране ще се изплащат единствено от вноски на работодатели и служители. „Този внезапен преход към нова схема би довел до рязко увеличаване на разходите на компаниите“, заяви Лес Ричмънд от нюйоркския облигационен застраховател Build America Mutual. 

Жан-Пиер Обри отбелязва, че ако ликвидността се изпари и се задейства новата политика, вноските, които компаниите ще трябва да покриват, ще набъбнат с повече от 50% за Ню Джърси и Чикаго.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ликвидност | финанси | САЩ | пенсии | несъстоятелност