Петролът поскъпна, след като Русия подкрепи препоръките на ОПЕК+

Страните от ОПЕК+ ще свият добива на петрол с 600 хил. барела на ден

Снимка: БТА
07:44 07.02.2020

Цените на петрола се повишиха в петък, след като Русия подкрепи препоръките на ОПЕК и неговите съюзници - ОПЕК+ за свиване на производството на суровината с още 600 хил. барела на ден, съобщава Reuters. Предложените мерки са свързани с намалялото потребление на петрол вследствие на избухването на коронавируса в Китай, който ограничи потреблението и повлия на пазарите в цял свят.

Петролът сорт Брент поскъпна с 0.3% и към 07:25 ч. българско време се търгуваше на цена от 55.09 долара за барел. Лекият суров американски петрол поскъпна с 0.2% и към 07:25 ч. българско време достигна цена от 51.04 долара за барел.

На техническа среща на ОПЕК+ вчера Саудитска Арабия предложи свиване на добива на „черно злато“ с 600 хил. барела на ден, но представителите на Русия поискаха още време, за да оценят влиянието на коронавируса. По-късно през деня външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че страната подкрепя идеята. Той разкри, че това е станало след разговор между президента Владимир Путин и представители на Саудитска Арабия.

Групата на ОПЕК+, която произвежда повече от 40% от петрола в света, намали производството му с 500 хил. барела на ден от началото на 2020 г.

Цените на петрола паднаха с над 20% от най-високото си ниво тази година, регистрирано на 8 януари, предвид по-свития износ за Китай и заплахата от глобална епидемия от коронавирус.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | Саудитска Арабия | ОПЕК | цена на петрола | производство на петрол | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ