Правителството намали наполовина прогнозата за приходи от тол системата

Автобусите няма да заплащат тол такси

Снимка: МРРБ
12:13 08.11.2019

Приходите от тол системата през 2020 г. ще са наполовина по-малко от предварителните прогнози на министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Новите очаквания на ведомството са постъпленията да достигнат 746.3 милиона лева. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова по време на изслушването й в ресорната комисия в парламента. 

„450 млн. лв. са предвидените през 2020 г. приходи от тол такси за използване на републиканската пътна мрежа от тежкотоварни автомобили над 3.5 тона и 296.3 млн. лв. от електронни винетки. Така постъпленията от таксите за ползване на републиканската пътна мрежа догодина ще са общо 746.3 млн. лв.“, заяви министър Аврамова.

Припомняме, че първоначално правителството се хвалеше, че ще се събират по 1.2 млрд. лв. годишно, но след това, когато много експерти разкритикуваха обхвата и непосилния размер на заложените такси, сумата беше занижена двойно.

Според обявения вчера обхват на тол системата от Агенция „Пътня инфраструктура“ (АПИ) автобусите няма да плащат тол такси, каквато идея имаше по-рано. Безплатни остават и 14 000 км от републиканската пътна мрежа, възлизаща на общо около 20 000 км. В момента за преминаването по нея товарните автомобили над 3.5 т. са длъжни да купуват е-винетка. Безплатни остават също и 20 000 км общински пътища.

Министър Аврамова информира народните представители и за напредъка по въвеждане в експлоатация на Електронната система за таксуване. От думите ѝ стана ясно, че първият етап от нея – таксуването на база време, или т.нар. електронна, е напълно завършен. Приет е вторият – таксуване на база изминато разстояние (тол такса).

Таксите предстои да бъдат дискутирани от работна група към консултативния съвет, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. В продължение на 30 дни всеки заинтересован ще може да отправи своите предложения по тарифите. В началото на декември, преди да изтече крайният срок за подаване на предложения, консултантът на АПИ – Световната банка, ще организира форум за електронната система за събиране на пътни такси.

След обявяване на тарифите за обществено обсъждане ще започне и вторият тестови етап на тол системата – с бордови устройства в предоставени от транспортния бранш превозни средства. Първият етап от тестовия период започна на 16 август и обхвана издаването на маршрутни карти и тол калкулатор, чрез който по тестови тарифи превозвачите имат възможност да изчислят цената на традиционните си маршрути и да планират бюджетите си за 2020 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приходи | МРРБ | тол такси | Петя Аврамова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини