Юнкер вярва, че Тръмп няма да наложи мита за колите от Европа

Решението се очаква следващата седмица

Юнкер вярва, че Тръмп няма да наложи мита за колите от Европа

Снимка: БТА

Съединените щати няма да обявят мита за европейските автомобили през следващата седмица, според Жан-Клод Юнкер, напускащият президент на Европейската комисия.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има срок до 13 ноември да реши дали да прилага нови мита върху европейските производители на автомобили. През май той заяви, че вносът им САЩ представлява заплаха за националната сигурност на страната.

В интервю за германския вестник Sueddeutsche Zeitung Юнкер, който ръководи изпълнителната власт на ЕС, заяви, че според него американският президент няма да продължи с новите мита. „Тръмп се дразни малко, но няма да има автомобилни мита“, каза Юнкер, цитиран от CNBC.

Търговските отношения между САЩ и ЕС са напрегнати, откакто Тръмп дойде на власт и приключи преговорите за търговска сделка със Стария континент, които предишната американска администрация провеждаше. Освен това миналата година той въведе мита за стомана и алуминий за Европа. ЕС отвърна няколко месеца по-късно с мита върху стоки за 2.8 милиарда от САЩ. Съвсем наскоро Вашингтон обяви мита за европейски стоки на стойност 7.5 милиарда долара. Това решение беше свързано със спор в Световната търговска организация (СТО) относно субсидиите за авиокомпаниите.

Независимо от това, еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстром и Робърт Лайтайзър, търговски представител на САЩ, са разговаряли по телефона относно трансатлантическата търговия миналия месец, пише изданието. Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос също каза пред Financial Times миналия месец, че новите преговори с Европа биха могли да бъдат алтернатива за налагането на тези нови автомобилни мита през ноември.
Коментари: 0