Бизнесът отново настоява за прекратяване на договорите с американските централи

Инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена, се казва в позицията им

15:41 10.12.2019

Работодатели и синдикати отново настояват договорите с американските централи да бъдат прекратени, тъй като носят финансова тежест както за бизнеса, така и за потребителите, получавайки „неправомерна държавна помощ“. Това става ясно от официално съобщение на КРИБ, АИКБ, БТПП и КНСБ.

От организациите добавят, че поводът да повдигнат въпроса точно сега е фактът, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена като по думите им това е потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания.

„Категорични сме, че българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма“, пише в позицията им.

В писмото се обяснява, че у нас предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила (след нотификация – допустима държавна помощ).

В момента централите по силата на подписани договори преди присъединяването на България към ЕС, получават в противоречие с правото на ЕС, държавна помощ. „Само за регулаторната година от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК,  над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3", от които 301 млн. лева са за втората, изплатена напълно електроцентрала“, смятат работодателите.

В позицията се добавя, че е крайно време компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати натоварването на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест. Работодателите и синдикатите настояват за обсъждане в тристранен формат на предприети действия за прекратяване на дългосрочни договори, подготвени предложения за механизми за капацитети и текста на актуализирания Интегриран план за енергетиката и климата.  

От организациите припомнят, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването. „Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони. Конкуренцията и върховенството на правото е за всички“, се казва още в позицията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: договори | работодатели | АИКБ | КРИБ | американски централи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини