Ресторантьори: Мерките на държавата ще спрат само икономиката, а не заразата

Те определиха като "смехотворно" предложението държавата да поеме 60% от заплатите на служители в доказано засегнати от коронавируса фирми

Снимка: Economic.bg/Архив
17:32 16.03.2020

От Сдружението на заведенията в България обявиха в свое официално становище, че взетите мерки от държавата за прекратяване на разпространението на COVID-19 ще доведат единствено до спиране на икономиката, а не на заразата. Според тях това е поредната лицемерна акция на държавата в името на общественото здраве.

„Считаме, че тези „мерки“ няма да доведат до никакъв резултат. Те са поредната лицемерна акция на държавата в името на „общественото здраве“, която 100% повтаря „мерките“ срещу тютюнопушенето (държавата продължи да продава цигари и тютюневи изделия, тяхната консумация не намалява и само нашият бранш беше принуден да води тази „битка“ и, разбира се, да плати за нея)“, се казва в писмото.  

Според тях държавата е абдикирала и не предлага никаква компенсация за „единствения бранш, който спазва забраната“, а предложението на правителството държавата да поеме 60% от заплатите на служители  в доказано засегнати от коронавируса фирми определиха като „смехотворно“.

„Нашият бранш, като отговорен и дисциплиниран, спря достъпа на клиенти. Държавата абдикира и не предлага никаква компенсация! Смехотворното предложение за 60% компенсация на трудовото възнаграждение на заетите при нас не е никаква помощ. Това е задължение на държавата, още повече, че не се отказват дори от здравните и социалните осигуровки на хората, които ще ползват тази „мярка“, се казва още  в становището на сдружението.

Сдружението на заведенията напълно подкрепя предложението на шефът на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски за още по-строги мерки в страната и затваряне на всички търговски обекти освен хранителните магазини, аптеките, банките, бензиностанциите и застрахователните дружества.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | мерки | заведения | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини