Ryanair обяви, че може да приземи всичките си самолети

Компанията ще предложи на служителите си доброволен отпуск и временно прекратяване на трудовите договори

Снимка: Unsplashed
14:25 16.03.2020
Ryanair ще приземи по-голямата част от своите самолети през следващите седем до 10 дни. Най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа ще намали до 80% капацитета си през следващите два месеца и дори може да заземи целия си флот поради ограниченията за пътуване заради коронавируса.

Компанията заяви, че „извънредните и безпрецедентни ограничения за пътуване“, прилагани на целия континент, са довели до значителен спад на резервациите през последните 2 седмици, което се очаква да продължи в обозримо бъдеще,предава Ройтерс.

Тъй като капацитетът на седалките трябва да се свие до 80% през април и май, Ryanair заяви, че не може да се изключи пълното заземяване на флота, тъй като ограниченията за „социално дистанциране“ в страни, в които флотът не е заземен, „могат да направят полетите непрактични, ако не и невъзможни“.

Компанията допълни, че ще направи допълнителни съкращения на графиците, ако е необходимо.

Акциите на Ryanair паднаха с 20% до цена от 8.41 евро към 10.35 ч. по Гринуич, допълва Ройтерс.

За да намали оперативните разходи и да подобри паричните потоци, ирландската авиокомпания заяви, че незабавно ще отложи всички капиталови разходи и обратно изкупуване на дялове и дискреционни разходи.

Ще бъдат въведени и серия от опции за доброволен отпуск, заедно с временното спиране на трудовите договори и значително намаляване на работното време и плащанията.

Ryanair работи със синдикати в целия ЕС по тези мерки.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: самолети | полети | Ryanair | отменени | коронавирус | заземяване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини