С 6 лв. е поскъпнала потребителската кошница тази година

Причината за ръстовете не е толкова в COVID-19, колкото в лошото време, смятат от комисията по стокови борси и тържища

Снимка: Unsplash
09:35 04.07.2020
6 лева по-скъпа е потребителската кошница тази година отколкото миналата по това време. Това сочат данните на Държавна комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).

Влиянието на коронавируса е по-скоро частично, доколкото пандемията удари световните логистика и пазар. „Но като вътрешно проявление и влияние върху цените COVID-19 изигра малка роля. Много по-съществено влияние изиграха климатът и неблагоприятните явления през юни и май“, коментира Владимир Иванов от ДКСБТ в интервю за Нова телевизия. 

По думите му със стабилизирането на времето се наблюдава и стабилизиране на цените. Най-драстичен е спадът в цената на доматите, наблюдаван през последната седмица. 

Интересното при цените на храните, коментира още Владимир Иванов, се е случило през ноември-декември миналата година, когато се наблюдават възходящи трендове почти при всичко на световна база. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | хранителни продукти | потребителска кошница | стокови борси и тържища

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини