САЩ глобиха Ericsson с над $1 млрд. заради корупция

Компанията е обвинена, че е давала подкуп в Китай, Виетнам и Джибути

14:52 07.12.2019

Шведската телекомуникационна компания Ericsson се съгласи да плати над 1 млрд. долара за прекратяването на разследвания за корупция в САЩ, съобщи американското министерство на правосъдието, цитирано от  Reuters.

Компанията призна, че е участвала в заговор с други компании за нарушаване на Закона срещу корупционните практики в чужбина между 2000 и 2016 г., като е плащала подкупи и е фалшифицирала счетоводни документи и не е упражнявала разумен вътрешен счетоводен контрол, съобщи министерството на правосъдието.

Подкупите са се давали в продължение на много години в страни като Китай, Виетнам и Джибути, уточнява министерството на правосъдието на САЩ. Общата глоба, която се налага на Ericsson е в размер на над 520  млн. долара по наказателното дело. Отделно 540 млн. долара ще трябва да бъдат платени на Комисията по ценните книжа и борсите.

„Служителите, които са ръководели съответните пазари са действали недобросъвестно и съзнателно не да приложили достатъчен контрол“, призна главният изпълнителен директор на Ericsson Бьоре Екхолм.

Ericsson е използвала трети страни, за да плаща подкупи на високопоставени държавни служители, за да подсигури и запази бизнеса си, съобщават властите. Компанията наела консултанти за създаването на парични резерви за незаконни цели и преводи на пари на трети страни, става ясно от една от жалбите.

Един от филиалите на компанията, Ericsson Egypt Ltd, призна вината си пред съда в Ню Йорк за заговор за нарушаване на разпоредбите против подкупите в Закона срещу корупционните практики в чужбина.

Признаването на вината може да донесе допълнителни строги санкции, включително отнемане на лицензи, но компанията може да договори изключения, за да гарантира продължаването на дейността си.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | корупция | Ericsson | подкуп | обвинения

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини