САЩ ще повишат митата върху европейските самолети

Авиопроизводителят Airbus предупреди, че ходът ще има бумерангов ефект и ще удари американските авиокомпании

Снимка: БТА

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че ще повиши митата върху европейските самолети, внасяни в САЩ, пише The New York Times. Целта на Белия дом е да засили натиска върху Европа в отдавнашния им спор относно държавните субсидии за производителите на самолети.

Късно вчера американският търговски представител е обявил, че митото върху вносните европейски самолети ще бъде повишено от 10% на 15%. Указът, с който ще бъде направена промяната и който ще влезе в сила от 18 март, също така ще премахне сока от сини сливи от списъка с обмитявани продукта. Предвижда се също така да се наложи 25-процентен данък върху френските и немски професионални и домакински ножове.

Така годишната стойност на европейските продукти, обмитявани от САЩ, ще си остане 7.5 млрд. долара, както и досега, обясняват от офиса на търговския представител.

Повишаването на митата са резултат от 15-годишното недоволството на САЩ заради субсидиите, които европейските правителства предоставят на авиопроизводителя Airbus. Според Вашингтон това поставя американския конкурент на Boeing в губещо положение. Заради това положение още през октомври Световната търговска организация (СТО) позволи на САЩ да опитат да си възстановят загубите, обмитявайки европейски стоки на стойност до 7.5 млрд. долара годишно. Въпросните мита се очаква да са в сила, докато ЕС не премахне субсидиите си или Брюксел и Вашингтон не договорят някакво споразумение по казуса.

Новината за повишаването на американските мита върху европейските самолети дойде малко след представените от Федералния резерв данни, според които американската индустриална продукция се е свила, като основен „принос“ за това имат проблемите на Boeing – както европейската конкуренция, но в далеч по-голяма степен приземяването на всички самолети 737 MAX след двете смъртоносни катастрофи, отнели живота на 346 души.

Решението на Тръмп да повиши митата върху европейските самолети накара Airbus да предупреди, че мярката ще има бумерангов ефект и ще удари американските авиокомпании, които още преди вдигането на митата се сблъскват с недостиг на самолети.

Освен по темата за субсидиите за авиопроизводителите, САЩ и ЕС остават в конфликт и заради въведения от Франция специален „дигитален данък“, насочен към американските технологични гиганти. Европейските политици също така са гневни от отказа на САЩ да излъчи нови кандидати за апелативен панел от ключово значение в СТО – действие, което на практика парализира организацията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: европа | ЕС | САЩ | Airbus | Boeing | Брюксел | Доналд Тръмп | Вашингтон | Европейски съюз | мита | Еърбъс | Боинг | държавни субсидии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини