Шестимата най-богати във Великобритания имат колкото най-бедните 13 млн. души

Според Equality Trust 14 милиона британци живеят в бедност

Снимка: Pixabay
10:44 03.12.2019
Шестимата най-богати хора в Обединеното кралство контролират толкова богатство, колкото и най-бедните 13 милиона души, сочат проучвания за нарастващото неравенство в британското общество, пише "Гардиън".

Шестима милиардери на върха на британската лига за богатство имат комбинирано състояние от 39,4 милиарда британски лири, което, според анализа на Тръста за равенство (Equality Trust), е приблизително равно на активите на 13,2 милиона британци.

Най-богатите шестима са: индийските братя Гопичанд и Шричанд Хиндуджа, които контролират конгломерат от предприятия, включително с коли и банки, и оглавяват списъка по богатство с 12,8 млрд. паунда; Сър Джим Ратклиф, председател и главен изпълнителен директор на химическата компания Ineos, с 9,2 млрд. паунда; мениджърът на хедж фондовете Майкъл Плат, който е оценен на 6,1 млрд. паунда; и братята предприемачи Дейвид и Саймън Рубен, чието нетно състояние се оценява на 5,7 милиарда паунда за всеки. Оценките се основават на доклади за богатство, изготвени от списание Forbes и Credit Suisse.

В другия край на скалата Equality Trust е изчислила, че около 14 милиона души във Великобритания живеят в бедност. За четири милиона от тях се казва, че са с повече от 50% под прага на бедността, а 1,5 милиона са бедстващи.

„Този доклад трябва да шокира всеки, който се интересува от състоянието на Обединеното кралство днес“, казва д-р Ванда Уипорска, изпълнителен директор на Equality Trust. „Такава огромна пропаст между много богатата и огромната част от страната е опасна. Такова изключително богатство в ръцете на толкова малко хора демонстрира колко разрушена е икономическата система". 


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | богатство | неравенство | милиардери

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини