Щатските индекси се покачиха след напредъка по разработването на ваксина

Акциите на Moderna поскъпнаха с 6.9%

Снимка: БТА

Американските фондови пазари записаха нов ден на ръстове, подкрепени от напредъка в разработването на ваксина срещу коронавируса. Потенциалната ваксина на био-технологичната компания Moderna за предотвратяване на COVID-19 е произвела „здрав“ имунен отговор или неутрализиращи антитела при всички 45 пациенти в ранния етап на тестването върху хора, сочат данните, публикувани в New England Journal of Medicine. Акциите на Moderna поскъпнаха с 6.9%.

Часове преди края на сесията Федералният резерв на САЩ представи оценката си от своята "Бежова книга" за американската икономика. Централната банка заяви, че американският бизнес засилва своята активност в началото на юли, след като САЩ облекчиха блокировките, въведени заради пандемията от коронавирус.

В резултат индустриалният Dow Jones успя да добави над 220 пункта към стойността си, докато широкият S&P500 и технологичният NASDAQ напреднаха със съответно 0.91% и 0.59%. Впечатление отново направи колебливото представяне на гигантите в технологичния сектор, докато междувременно представителите на банковия записаха много силни резултати.

Акценти днес                                                  

Основен лихвен процент – ЕЦБ

Акцентът за седмицата ще падне върху решението на Европейската централна банка дали да промени нивото на основния си лихвен процент. То ще бъде обявено в четвъртък в 14:45 часа българско време, като очакванията на анализаторите са банката да запази лихвената ставка непроменена от текущото ниво от 0.00%. Ще бъде публикуван и доклад на ЕЦБ, в който се очаква банката да изложи вижданията си върху икономическата обстановка в Еврозоната, с оглед повишените рискове от драстично понижение на икономическия ръст.

Инструмент на фокус - Twitter Inc.

В края на месец юни акцията на Twitter проби възходящия си тренд, а началото на юли, цената тества и потвърди пробива. За момента котировките се задържат на нивото на 200-дневната експоненциална средна, но при първа индикация за колебания на пазарните настроения, очакваме цената да поеме в низходяща посока. При вход в къса позиция, първа цел ще бъде достигане до локалното дъно при $27.50.

AUD/NZD

 В синхрон с възходящото движение на фондовите пазари, AUD/NZD успя доста бързо да се отдалечи от дъната, достигнати през месец март. Валутната двойка успя безпроблемно да пробие 200-дневната ЕМА, като след отскачане от нея, в момента цената се намира във възходяща вълна. Очакваме ръстът да продължи до достигане на нов локален максимум около цена 1,08. 

Oil UK

През последните 6 седмици, британският сорт петрол изпитва силно затруднение да премине съпротивата, която се е формирала около цена от $44 за барел. Индикаторът CCI изглежда започва низходящо движение на границата с прекупен пазар, което ни кара да смятаме, че все още липсва достатъчно силен покупателен интерес, за да бъде пробита съпротивата.

NASDAQ-100

Въпреки рязката и силна корекция от началото на седмицата, технологичният индекс продължава да се намира в границите на възходящия си тренд и все още далеч от тест на нива на подкрепа. Възможно е да станем свидетели на втори опит за покоряване на психологическите 11 000 пункта, като при неуспех е много вероятно цената да доближи границата от 10 000.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Етикети: пазари | европейски пазари | американски индекси | коронавирус | ваксина срещу коронавируса | ръст в случаите с Covid-19 | разработване на ваксина срещу коронавирус